Новий нічний тариф на світло: скільки тепер платитимуть українці та чи реально зекономити

Переглядів: 500

21 серпня 2023 06:59

Новий нічний тариф на світло: скільки тепер платитимуть українці та чи реально зекономити фото

Розповідаємо, за яким тарифом будуть платити споживачі, які встановили чи збираються встановити двозонний лічильник

Після підвищення тарифів на електроенергію українці все ж мають змогу зекономити на оплаті комунальних послуг. Для цього можна перейти на нічний тариф та встановити двозонний лічильник.

Pro Гроші пояснюють, як це зробити та скільки можна зекономити з нічним тарифом.

Скільки платять українці з нічним тарифом

За цим спеціальним тарифом вартість електроенергії дешевша у години мінімального навантаження на енергосистему – з 23:00 до 07:00.

Тобто в денні години споживачі платять 2,64 гривні за кожен кВт*год. При цьому нічний кіловат обходиться вдвічі дешевше. За новим тарифом він становить – 1,32 гривні за кВт*год.

Однак, що перейти на такий тариф, потрібно виконати головну умову – встановити двозонний лічильник, який фіксує окремі показання вдень та вночі.

За підрахунками YASNO, середньостатистична родина із чотирьох людей може економити щомісяця близько 300 гривень, якщо перенесе роботу деяких приладів на нічні години. Наприклад, в цей час можна вмикати пральні машини, бойлери, посудомийні машини чи кондиціонери.

Як перейти на нічний тариф

Для цього насамперед потрібнно звернутися до постачальника послуг. Алгоритм дій такий:

  • спочатку треба прийти в офіс оператора мереж з паспортом, ІПН та договором про користування електроенергією;
  • далі – подати заяву про перехід на багатотарифний облік;
  • сплатити за встановлення багатотарифного лічильника;
  • отримати список дозволених моделей.

Після того, як всі ці дії будуть виконані, можна перейти до покупки лічильника. Придбати його можна в середньому за ціною від 1500 до 3000 гривень. Зробити це можна або самостійно або ж звернутися до свого оператора мереж.

Далі потрібно отримати акт вхідного контролю пристрою обліку (до двох тижнів). А після цього замірнити лічильник. Роблять це представники оператора, який постачає електроенергію.

До того ж потрібно знати, що так звані розумні лічильники мають функцію автоматичної передачі показників електроенергії. Тобто ті, що є частиною автоматизованої системи комерційного обліку електроенергії (АСКОЕ). Як правило, коли оператор встановлює їх у багатоквартирному будинку, АСКОЕ встановлюється для всіх мешканців.

Якщо двозонний лічильник не підключений до цієї системи, передавати показання треба самостійно за денним і нічним тарифами.

Чи можуть знову підвищити тарифи на електроенергію у 2023 році

Експерт з питань енергетики Українського інституту майбутнього Андріан Прокіп вважає, що навряд чи влада піде на це вдруге протягом одного 2023 року. Та все ж він не виключив такої можливості.

"Багато що буде залежати від воєнного розвитку подій. В якому стані будуть наші потужності. Якщо виходити з того, що не буде форс-мажорів, то не очікується ще одного підвищення тарифу для населення в цьому році", – переконаний експерт.

Він також нагадав, що вже лунали заяви представників уряду щодо того, що підвищення тарифів очікується уже після завершення опалювального сезону. Тобто навесні 2024 року.

Раніше ми писали про те, за яким тарифом доведеться платити за світло у вересні. Також ми пояснювали, скільки доведеться платити боржникам після підвищення тарифів на електроенергію.




Схожі новини: