“Вам нарахована допомога ООН”: після переходу на посилання запоріжанка втратила понад 14000 гривень

Переглядів: 596

20 серпня 2023 15:21

“Вам нарахована допомога ООН”: після переходу на посилання запоріжанка втратила понад 14000 гривень фото

Зловмисники у соціальних мережах активно виманюють дані платіжних карток українців, які постраждали від війни

У структурі найбільш поширених під час воєнного стану злочинів шахрайство посідає провідне місце, їх кількість значно зросла. Розкрити такий злочин — дуже копітка робота. Як вберегтися від шахраїв розповідає відділ комунікації Головного управління Нацполіції в Запорізькій області.

Зазвичай аферисти використовують актуальні тематики на кшталт «грошова компенсація» або «допомога для ВПО». Шахраї поширюють фейкову інформацію про соціальні виплати, створюючи сторінки-клони державних організацій, керівництва держави, представників ООН, Червоного Хреста, благодійних фондів, банків тощо.

Так, наприклад, 17 серпня до відділення поліції № 2 (Вільнянське) Запорізького РУП із заявою про злочин звернулась 63-річна жінка. Заявниця повідомила, що декілька днів тому в мережі Інтернет вона знайшла оголошення щодо отримання грошової допомоги від ООН.

Потерпіла перейшла за вказаним посиланням, де ввела свої особисті дані, реквізити банківської картки та дані онлайн-банкінгу. Згодом вона виявила, що з її банківського рахунку зникли гроші в сумі понад 14 тисяч гривень.

Цього ж дня у схожу пастку шахраїв потрапив і 32-річний мешканець Хортицького району. У результаті своєї необачності чоловік втратив понад 10 тисяч гривень.

За фактами злочинів, передбачених ч. 1 ст. 190 (Шахрайство) Кримінального кодексу України, відкриті кримінальні провадження. Поліцейські вживають заходів для встановлення причетних осіб.

Аби убезпечити якомога більше громадян від подібних правопорушень, запорізькі правоохоронці проводять профілактичні заходи із мешканцями регіону.

Так, днями інспектор з комунікації Бердянського райвідділу поліції завітала до інформаційно-ресурсного центру Бердянського району. Працівникам та відвідувачам гуманітарного хабу поліцейська розповіла про правила кібербезпеки та як не стати жертвою аферистів.

Інспекторка вкотре нагадала громадянам, що шахраї на фішингових сайтах пропонують ввести персональні та банківські дані - нібито для зарахування грошей. Однак відомості, введені на таких ресурсах, автоматично стають відомі злодіям. Маючи дані банківських карток, вони привласнюють гроші з рахунків їх власників.

Запорізькі поліцейські закликають громадян бути пильними та радять:

  • отримувати інформацію, особливо з приводу фінансових виплат, лише з офіційних джерел;
  • не переходити за сумнівними гіперпосиланнями;
  • не повідомляти конфіденційну інформацію, зокрема дані банківських карток, стороннім;
  • якщо дані платіжної картки помилково введено на шахрайському веб-сайті - негайно блокувати платіжну картку за допомогою мобільного застосунку, гарячої лінії банку (телефон зазначено на звороті картки) або через інтернет-банкінг;
  • у разі підозри шахрайських дій - негайно повідомляти правоохоронним органам.

Зверніть увагу

Офіційні сторінки державних органів, благодійних організацій, банківських структур у месенджерах та соціальних мережах мають бути верифікованими (містити позначку ✔️).




Схожі новини: