Шахраї розперезалися: у Запорізькій області змінилася криміногенна ситуація

Переглядів: 498

19 серпня 2023 09:03

Шахраї розперезалися: у Запорізькій області змінилася криміногенна ситуація  фото

З початку повномасштабного вторгнення армії рф криміногенна ситуація на Запоріжжі змінилася – правоохоронці фіксують зниження рівня вуличної злочинності, крадіжок та збільшення кількості шахрайств

Про криміногенну ситуацію в Запорізькій області з початку року в Медіацентрі ЗОДА розповів начальник ГУНП в Запорізькій області полковник поліції Артем Кисько, якого призначили на цю посаду рік тому.

«Вуличних та майнових злочинів, зокрема квартирних крадіжок майже втричі менше ніж в мирний час, пограбувань і розбійних нападів вдвічі менше і всі розкриті», - проінформував Артем Кисько.

А от чого стало значно більше — так це випадків шахрайства, які в структурі злочинності складають основну масу. Це і телефонні шахрайства, і фішінгові посилання. Поліцейські проводять широку роз“яснювальну роботу серед населення, але охопити усіх потенційних жертв шахраїв, звичайно, просто неможливо.

Розкриття шахрайств втричі більше, ніж у минулому році, але цей процес дуже складний і займає не один місяць. Треба отримати ухвалу суду, зробити виїмку документів у банках та операторів мобільного зв’язку тощо.

“Щоб дійти до злочинця, треба зробити кілька кроків. І кожен крок — місяць. А випадків шахрайств — десятки в день. Ми створили окремі бази, співпрацюємо з іншими органами - прокуратурою, департаментом кіберзлочинності, щоб більш ефективно прямувати у напрямку розкриття цих злочинів”, - поділився очільник ГУНП.

Як розповів Артем Кисько, є напрацювання і по ОЗГ. Так, з початку року задокументовано і направлено в суд матеріали щодо 14 організованних злочинних груп — майнової і економічної спрямованості.

“Це знаково. Ми повинні розуміти, що російська федерація завжди використовувала і продовжує використовувати організовану злочинність, так званий інститут “воров в законе”. Вони ще з 2014 року їх використовують, щоб впливати на соціальну та криміногенну ситуацію”, - зазначив Артем Іванович.

Окремо очільник поліції зупинився на організації несення служби на блокпостах, у населених пунктах, наближених до зони ведення бойових дій, та у обласному центрі.

“Зараз громадяни на блокпостах стали більш виважені, дисципліновані. Усі повинні розуміти — розташування блокпостів визначає командування ЗСУ, але старшими на кожному блокпості поліцейські, які організовують несення служби. У нас є відповідна база, яка дозволяє виявляти злочинців. Найголовніша функція блокпоста — упередження диверсійної роботи ворога. Тим більше у нашому регіоні.

Тому іноді на блокпостах виникають “корки”, інші незручності. Але ми вдосконалюємося.

У середньому щодоби на блокпости заступають 110 поліцейських. І є результат. З початку року перевірено 326 транспортних засобів, з них 251 були у розшуку як по кримінальним провадженням, так і за виконавчою службою.

588 затриманих на блокпостах осіб знаходилися в розшуку, вилучено 3,5 кг наркотичних засобів, 11 одиниць вогнепальної зброї, 12 вибухових пристроїв, 1170 набоїв, 742 л спирту та 15 т тютюну.

Так що вони не просто там усі стоять”, - резюмував начальник главку поліції.

Місто щодня патрулюють близько 500 поліцейських. Така кількість правоохоронців на блокпостах і на чергуванні в Запоріжжі дозволяє зменшити кількість правопорушень, а також запобігти проникненню диверсійних груп. Дислокацію нарядів змінюють майже щодня.

“Крім цього, поліцейські беруть участь в контрдиверсійних заходах. Ми повинні розуміти, що ФСБ ніколи не залишить без відповіді дії наших спецслужб. Зокрема, роботу партизан, які знищують колаборантів, зрадників.

На сьогодні жодного теракту на території Запорізької області, підконтрольній Україні, допущено не було. І це не тому, що вони не хотять, що нема кому. Диверсійні групи є. Під час будь-якої війни одна з складових диверсійної роботи — сприяння дестабілізації. Це звичайна робота кожної сторони. Але те, що ми робимо з СБУ, наші напрацювання разом зі Службою безпеки дають результати”, - зазначив Артем Кисько.

Фото Андрія Глущенка

 




Схожі новини: