Ударили по Дніпрогесу: у запорізькому музеї показують корпус від Shahed-136 з цинічним надписом

Переглядів: 973

20 серпня 2023 12:41

Ударили по Дніпрогесу: у запорізькому музеї показують корпус від Shahed-136 з цинічним надписом фото

У Запорізькому обласному краєзнавчому музеї відкрилася оновлена виставка “На шляху до Незалежності”, на якій представлено понад 150 експонатів

Виставку, присвячену нескореності й хоробрості українського народу, його шляху до національної свідомості, а також боротьбі за територіальну цілісність в війні проти рашистів, відкрили у минулому році у День Незалежності України.

Як зазначають працівники музею, метою виставки є формування в молодого покоління любові до рідного краю, почуття подяки та гідності до захисників та заклик до активних дій заради звільнення українських територій.

Виставка починається з невеличкої експозиції про відстоювання Незалежності в Запоріжжі і в Києві під час Помаранчевої революції та Революції Гідності.

Переважна більшість експонатів — про визвольну українсько-російську війну. Це - зібрані з поля бою фрагменти зброї, світлини героїв, які поклали свої життя за Батьківщину, амуніція й особисті речі воїнів ЗСУ, учасників АТО/ООС. Привертають увагу відвідувачів і експонати, які розповідають про повномасштабну війну 2022 – 2023 рр.

Фрагменти зброї надали 55-а окрема артилерійська бригада «Запорізька Січ», 37-й окремий мотопіхотний батальйон, 110-а окрема бригада територіальної оборони, підрозділи національної гвардії. Зацікавлення викликають фрагменти сучасного озброєння ЗСУ: корпуси від артилерійського снаряду калібру 155 мм, британської ракети NLAW, корпус від реактивної некерованої гармати АТ-4 калібру 84 мм шведського виробництва, гільзи болгарських снарядів «Намален» і «Пълен» до гармати Д-30 та ін.

Важливе місце приділено бійцям полку особливого призначення «Азов», які мужньо обороняли Маріуполь. Разом з ними героїчну стійкість проявили морські піхотинці, прикордонники, службовці СБУ, бійці тероборони, національної поліції та багато інших. Завдяки  цим героям ворог не дійшов до Запоріжжя, як планував.

На безпілотнику написали "Да будет свет!"

За рік, який минув з дня відкриття, виставка поповнилася новими цінними експонатами, які музею передавали волонтери, військові та інші небайдужі люди.

Як розповіла завідувачка науково-експозиційного відділу новітньої історії краю Ірина Коробова, в експозиції з’явилися фрагменти озброєння і амуніції рф. Це частина корпусу безпілотника Shahed-136, блок управління ракети ЗРК В-55 С-300, уламки і фрагменти від ракет “Ураган”, “Іскандер”, “Град”, якими ворог атакує Запоріжжя та інші населені пункти області. Ці артефакти музею зазвичай передають військові.

Особливу увагу привертає частина корпусу безпілотника з маркуванням “Герань”, який музею передав колишній голова Запорізької ОДА Олександр Старух.

- Цей Shahed-136 “прилетів” на Дніпрогес. Його прильот ЗМІ, звичайно, не висвітлювали. Працівники Дніпрогесу розповідали, що ця “Герань” вдарила у вже зруйнований трансформатор. Що цікаво, на  шахеді є надпис “Да будет свет!”. Тобто його запустили саме на Дніпрогес. І в цьому їх цинічність — залишити людей без світла.

По Дніпровській ГЕС росіяни били кілька разів. Перший раз прильот був 10 жовтня, потім - 31 жовтня, у грудні і 10 лютого 2023 року, - розповіла Ірина Коробова.

Директор департаменту культури і інформаційної політики ЗОДА Владислав Мороко наголосив, що Запорізький обласний краєзнавчий музей, як один з провідних музеїв Південного Сходу України, не лише показує нашу історію, а й формує погляд на історію.

- Тому поряд з традиційними стародавніми об’єктами, які показують нашу історію з часів неоліту, краєзнавчий музей показує і сучасну історію. Ця виставка є одним з таких прикладів. Тут розкривається питання, чому росія на нас напала і коли це сталося — 24 лютого 2022 року чи набагато раніше.

Тому тут є стенд, який присвячений початку відновлення нашої незалежності, державності України. На виставці представлені цікаві артефакти того часу.

Є і великий пласт робіт, пов’язаних з 2014 роком. Щоб ми не забували свою історію. І особливо ті, які кажуть, що війна розпочалася 22 лютого.

Війна почалася 20 лютого 2014 року, коли росія вторглася в Крим і анексувала його. Тобто ми маємо десятий рік війни. Вона продовжується, ворога нищать і з’являються нові об’єкти — зокрема, рештки ракет, якими ворог обстрілював Запоріжжя, частина безпілотника, який атакував Дніпрогес тощо.

Кожен з цих матеріалів важливий. Ми починали формувати меморіальний комплекс пам’яті героїв, які загинули, але до кінця війни припинили цю роботу. Це має бути окремий зал. Фактично, ця виставка стане основою нової експозиції, вона трансформується в цілий зал.

Насправді я глибоко переконаний, що все, що було до війни в культурі, мистецтві, воно залишиться в історії культури, історії мистецтва. Після нашої війни проти росії повинно бути все інше, ми повинні повністю змінити зміст,- зазначив Владислав Мороко.

Виставка для формування нації

На відкриття оновленої виставки завітали почесні гості — начальник ЗОВА Юрій Малашко, заступник командира дивізіону річкових катерів Військово-морських сил України капітан третього рангу Олександр Калько, директор департаменту культури і інформаційної політики ЗОВА Владислав Мороко, мама загиблого добровольця Данила Ольшанського, волонтерка Наталія Ольшанська, військові моряки.

- Щоденно музейники працюють над тим, аби світ побачив кожний фрагмент української боротьби проти окупантів. Виставка “На шляху до Незалежності” - це важливий крок у формуванні свідомої, вільної та незалежної нації. Зберегти історію, уславити наших захисників та виховати гідне покоління українців - наша спільна робота! - зазначив Юрій Малашко.

Заступник командира дивізіону річкових катерів Військово-морських сил України капітан третього рангу Олександр Калько підкреслив, що на оновленій виставці можна бачити історію, яка твориться у нас на очах.

- Я доношу до своїх підлеглих, що сьогодні вони творять новітню історію України. А музейні працівники закарбовують кожну важливу мить у щоденній праці захисників країни. Зараз нас усіх об’єднує прагнення перемоги, - зазначив Олександр Калько і додав: - Пам’ятаємо, що у ратній праці на перемогу є дещиця військових моряків.

Олександр Калько вручив начальнику ЗОВА Юрію Малашку привітання від військових моряків, при цьому він нагадав, що вказана на привітанні дата 2 липня — це День Військово-морських сил України.

Працюють не усі зали

Заступник директора музею Вікторія Водоп’ян розповіла гостям, що працівники музею робили у перші дні широкомасштабної війни.

- За півдня 24 лютого ми розібрали більшу частину експонатів, сховали найцінніші. Працювали кілька днів, щоб підготувати евакуацію. Зал “АТО/ООС. Боротьба за незалежність”  закрили, усі експонати розібрали - там було багато особистих речей військових. Ми, безперечно, відновимо цей зал.

Зараз музей не працює в повному обсязі, відкриті лише кілька залів. Але він працює, у нас проводяться заходи для дітей, музей відвідують військові, переселенці. МИ працювали і працюємо! - підкреслила Вікторія Водоп’ян.

Директор Департаменту культури та інформаційної політики Владислав Мороко зазначив, що виставка «На шляху до Незалежності” працює на постійній основі та весь час буде поповнюється новими зразками.

- Тут представлена історія дев’яти років російсько-української війни. Можна побачити зокрема й залишки снарядів, які окупанти випускали по нас. Поруч з цим, нові експонати - зброя ворога, забрана після його знищення. Все це повністю ламає російський наратив про націю гречкосіїв, які не можуть воювати. Українці завжди були хоробрими воїнами, і ця експозиція - лише початок, - зазначив Владислав Мороко.

Місія - бути гідною сина

Найбільш емоційним на відкритті був, і це зрозуміло, виступ мами загиблого добровольця Данила Ольшанського Наталії Ольшанської. Фото Данила розміщено разом зі світлинами  інших загиблих героїв на банері "Пам'ятаємо. Вклоняємося. Завдячуємо".

Волонтерка говорила не тільки про свого сина-героя, а й про проблеми, які негайно треба вирішувати державі.

- Коли ми народжуємо дітей, ми народжуємо щасливих людей. Ви знаєте, мені випала висока честь і щастя народити воїна. Воїна, який став на захист волі, нашої свободи, нашої держави і кожного з нас. Сини та доньки України кладуть свої життя і платять високу ціну за свободу країни.

Чи можна це пережити? Ні. Можна лише навчитися з цим жити. Чи маємо ми вмирати на могилі наших дітей? А чи хотів би мій син, щоб я вмерла у нього на могилі? Ні, він хотів би бачити мене щасливою. У мене є місія — бути гідною свого сина. І йти далі. Бути дотичною до великої боротьби з ворогом.

Ми, волонтери з 2014 року, боремось так, що іноді здається — сили покидають. Але ні. Роботи дуже багато. На нас скидаються різні проблеми, починаючи від медикаментів на стабпункти, одягу, їжі і закінчуючи дронами. Все це продовжується. Що потрібно? Потрібна консолідація людей, які діють, і влади, яка теж діє. Бо крапка кипіння від навали проблем, з якими ми стикаємось, вона близько.

Тому я прошу владу — збирайте нас, слухайте нас, приймайте рішення, вони дуже важливі. Тому що я нехочу, щоб був другий фронт. Я хочу, щоб ми разом боролися і був позитивний результат. Йдемо далі! Боремося і поборемо!

Нам треба бути дотичними до будування сильної і квітучої України. Для того, щоб передати її у спадок нашим дітям.

Те, що роблять музейні працівники, - це дуже важливо. Ви робите дуже велику справу — виховуєте молоде покоління. Ви даєте поштовх, щоб українцям бути справжньою нацією. Це надзвичайно важливо,  - зазначила Наталія Ольшанська.

На виставці представлена зброя культури

Після офіційної частини почесні гості оглянули виставку. До речі, на ній також представлені витвори сучасного мистецтва — розмальвані тубуси від снарядів та ящики з-під боєприпасів різних калібрів.

- Проєкт “Зброя культури” був започаткований у минулому році, - розповіла завідувачка науково-експозиційного відділу новітньої історії краю Ірина Коробова. - 24 серпня в музей приїхали голова Запорізької ОДА Олександр Старух і очільники райдержадміністрацій. Вони розписували “Фагот” пальцями. Тоді і виникла ідея створити проєкт “Зброя культури”, аби зброю перетворювати на витвори мистецтва, продавати на аукціонах, а зароблені кошти залучати на допомогу ЗСУ

Цим проєктом опікуються відома волонтерка Марія Мороко, військовий у відставці Валерій Мороко. Багато робіт вже за цей час вже продано, але багато ще залишилося. Зокрема — розписані ящики від снарядів, тубуси від мін 82 мм, 120 мм тощо.

Ми проводимо заходи, на які залучаємо дітей. І вони розписують разом з художником. Але все ж таки більшу частину розписали художники із Запорізького обласного осередку Національної спілки майстрів народного мистецтва України. Проєкт "Зброя культури" продовжується

Відвідати виставку можна у понеділок, середу та п’ятницю з 9.00 до 14.00




Схожі новини: