Подарунок для Предстоятеля: Єпіфанію дуже сподобалися обереги від запорізьких майстринь

Переглядів: 700

12 серпня 2023 14:11

Подарунок для Предстоятеля: Єпіфанію дуже сподобалися обереги від запорізьких майстринь  фото

Запоріжанки Людмила Гармаш і Тетяна Соловйова вишили писанки для предстоятеля Православної церкви України Єпіфанія

Єпіскоп Запорізький і Мелітопольський ПЦУ Фотій передав митрополиту Київському і всієї України Єпіфанію дві вишиті писанки, які створили членкині ГО “Запорозькі Берегині”. Про новий мистецький проєкт розповіла голова ГО “Запорозькі Берегині” Олена Шевчук.

Запоріжанки вже вишивали писанки для Президента України Володимира Зеленського і його дружини Олени, для Головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного, для лідерів країн, які підтримали Україну від час повномасштабної агресії росії - президента США Джо Байдена,  президента Польщі Анджея Дуди і  експрем"єр-міністра Великобританії Бориса Джонсона.

«Запорозькі берегині не пасуть задніх і тому своєю вишивкою ми прикрашаєм увесь світ. На Трійцю виникла ідея створити особливі писанки для Єпіфанія. Робили їх з великою любов’ю наші майстрині Людмила Гармаш і Тетяна Соловйова.

Людмила в своїй техніці гладдю вишила Запорозьку берегиню — тобто усіх жінок, яких уособлює наше місто і які захищають нашу Україну.

А Тетяна Соловйова виготовила потужний оберег у старій традиційній українській техніці, яка називається “лиштва”. Ми хотіли, щоб писанки були різні — і вони зовсім різні за техніками виконання і за малюнками, які вишили майстрині.

Владика Фотій коли був в Києві, подарував Предстоятелю ПЦУ вишиті писанки, зазначивши, що вони із Запоріжжя. Єпіфаній був дуже задоволений, йому дуже сподобалося.

Пишаюсь тим, що я є "ватажком" цього творчого і великого патріотичного колективу - “Запорозькі Берегині”. Продовжуємо українські традиції! І віримо, що все, що кодуємо у нашій запорозькій вишивці, принесе Україні Перемогу і розквіт!”, - поділилася Олена Шевчук.

Людмила Гармаш на своїй фейсбук-сторінці детально розповіла про писанки, які вони вишили з Тетяною.

«Вишила одну з двох писанок для дууже поважної в Україні людини. На одному її боці вишила слова молитви за Україну та Берегиню, образ якої змалювала з книги улюбленої мною художниці Олесі Вакуленко.

На другому боці вишила образ нашого сонячного півдня України і слова з вірша, який мені дуже сподобався. Авторка вірша із збірки "Українська вишиванка" - українка Марія Шевчук-Можиловська, яка живе в Канаді, у місті Едмонтон. Символічно, що вона також Шевчук (як і наша головна Берегиня)”, - написала Людмила Гармаш.

Майстриня також описала оберег, який виготовила Тетяна Соловйова.

«Її писанка неймовірна, подивіться! Вона у нас вишиває зовсім іншим стилем, традиційно українським. Вона вишила на одному боці Дерево життя, а на іншому - неймовірно прекрасну зірку АЛАТИР, захист Божої Матері», - розповіла Людмила.

Вишиті великі писанки Людмила Гармаш і Олена Шевчук передавали у кафедральному соборі Святої Трійці.

«Приємно було побачити, що арка з нашими обереговими пасхальними писанками ще стоїть в Соборі і люди нею милуються і фотографуються, як у фан-зоні. А як почули, що то ми їх вишивали, так благословляли нас усіх, Берегинь, і дякували», - поділилася емоціями майстриня.

 




Схожі новини: