Ілон Маск відключає Starlink військовим в Україні: що зробить США

Переглядів: 482

30 липня 2023 20:43

Ілон Маск відключає Starlink військовим в Україні: що зробить США фото

Пентагон придбає для України термінали Starlink, які Ілон Маск не зможе відключати. Це потрібно для успішного контрнаступу ЗСУ.

Так, у американському оборонному відомстві відреагували на те, що власник компанії SpaceX  відмовив у проханні ЗСУ обслуговувати термінали Starlink у районі тимчасово окупованого Криму. Інтернет був потрібен військовим для використання морського безпілотника проти російських кораблів. Про це повідомляє The New York Times.

Тому у червні очільник Пентагону Ллойд Остін схвалив угоду Міноборони США про купівлю від 400 до 500 нових терміналів послуг Starlink, пише Військовий кур'єр.

Американське видання стверджує, що, згідно з договором, Пентагон отримає контроль над налаштуваннями Starlink на території України, щоб ці нові пристрої могли реалізувати ключові можливості та певні місії.

Нагадаємо, взимку компанія SpaceX заборонила використання інтернет-сервісу Starlink для дронів українськими військовими. Про це повідомило агентство новин Reuters.

Ґвінн Шотвелл, директорка з операцій, заявила під час конференції у Вашингтоні, що супутниковий інтернет-сервіс Starlink «ніколи не був призначений для використання у вигляді зброї. Однак українці зробили це ненавмисно й це не було частиною угоди».

Відмітемо, що Ілон Маск вже відключав доступ до деяких терміналів Starlink в Україні. Так, наприкінці 2022 року близько 1300 терміналів Starlink, придбаних через британського постачальника, перестали працювати в Україні. Причина – уряд не мав змоги здійснити щомісячну оплату в розмірі 2500 доларів за кожен. Крім того, за даними NYT, доступ до Starlink також змінювався залежно від ходу війни. В залежності від зміни лінії фронту Маск використовував геолокації, щоб обмежити доступність Starlink на передовій. Це викликало проблеми. Коли восени українські війська спробували відбити і міста, зокрема Херсон, у районах, контрольованих Росією, для зв’язку їм знадобився доступ до Інтернету. Федоров та військові надіслали Маску та співробітникам SpaceX листи з проханням відновити сервіс у районах, де наступала армія, – йдеться у статті NYT.

Наразі Україна використовує 42000 терміналів Starlink.

 




Схожі новини: