Річниця теракту в Оленівці: серед вбитих росіянами азовців - мелітополець

Переглядів: 444

29 липня 2023 08:15

Річниця теракту в Оленівці: серед вбитих росіянами азовців - мелітополець фото
Сергій Хаванських серед 53 азовців, яких вбила росія в Оленівці

Сьогодні, 29 липня, виповнюється рік з теракту, що здійснили росіяни у виправній колонії в Оленівці, що на Донеччині. Це призвело до загибелі 53 бійців "Азову", серед яких був мелітополець Сергій Хаванських, та поранення ще більше сотні воїнів.

Сергій Хаванських мав військовий досвід, кілька років служив за контрактом у Окремому загоні спеціального призначення "Aзов" НГУ, але на початку 2021 року повернувся до цивільного життя. За кілька місяців одружився, працював і жив у рідному Мелітополі. Та всі плани на майбутнє для чоловіка перекреслила повномашстабна війна, зранку 24 лютого, коли лунали вибухи у всіх куточках України він вирушив до Маріуполя, а його дружина Аріна - до Запоріжжя. Більше вживу вони не бачились. 

- Весь час сиділа в новинах і весь час була на зв'язку з чоловіком, він мені розповідав про жахи, які відбуваються у Маріуполі, - згадує Аріна. - Він спочатку стояв на позиціях на правому березі, а потім проривався до "Азовсталі". 19 травня 2022 року я останній раз побачила Сергія, коли ми говорили по відеозв'язку, а 20 травня він мені написав, що він знищує телефон, бо вони виходять за наказом командування. 

Далі пішли довгі дні очікування, через певний час Сергій ще раз зателефонував дружині, повідомив, що його тримають у Оленівці та передав вітання рідним. 

- 29 липня у всіх новинах була Оленівка. Я спочатку не повірила, припустила, що це провокація рф, та згодом з'явилось підвердження від української сторони, що стався теракт.  Почуття були жахливі, бо я не знала, де точно перебуває мій чоловік. Вже наступного дня я побачила його ім'я в списках загиблих. 

Але і після цього у Аріни лишалась надія, що чоловік вижив. Вона трималась до кінця червня 2023 року. Саме тоді патронатна служба "Азова" повідомила про остаточну ідентифікацію тіла Сергія. Наразі героя ще не поховано, бо рідні планують звернутися до Європейського суду з прав людини, щоб були названі і покарані винні у теракті. 

Також, за словами Аріни, родичі загиблих азовців, а йдеться про 53 бійця, створили петицію з проханням до влади про започаткування на державному рівні Днів скорботи та вшанування пам’яті захисників, страчених внаслідок теракту в колонії №120 смт Оленівка.Крім того, у Львові та Києві сьогодні ввечері проходитимуть пам'ятні акції, долучаться до них і різні країни.

Наразі слідство у справі теракту триває. За даними Офісу генпрокурора України, росіяни застосували реактивний термобаричний гранатомет для удара по бараку з військовополоненими. За три дні до цього в ООН заявили, що вибух "не був спричинений ракетою HIMARS".

 




Схожі новини: