Які існують пільгові кредити для фермерів-початківців

Переглядів: 467

23 липня 2023 12:58

Які існують пільгові кредити для фермерів-початківців фото

Держава активно підтримує аграріїв, які продовжують працювати в складних економічних умовах. Зокрема, метою підтримки вітчизняних агровиробників розробляють урядові програми сприяння бізнесу. Зараз представники агросектору можуть отримати кредити для фермерів під державну гарантію з нульовою відсотковою ставкою.

На які кредити від банку можуть розраховувати фермери-початківці? Ми дізналися від представників ПриватБанку, у якому діє програма державних компенсацій.

Доступні кредити 5-7-9%

Це програма розроблена з метою зменшення кредитного навантаження на бізнес. Вона дозволяє отримувати максимально вигідні відсоткові ставки від 0% до 9% річних. Через воєнний стан в Україні до умов програми були внесені зміни, за якими максимальний розмір кредиту для фермера може становити 60 млн грн, а відсоткова ставка на час воєнного стану - 0%.

Хто може отримати пільговий кредит 

Позичальником може бути зареєстрований ФОП, особисте селянське господарство (ОСГ) та навіть компанії доходом понад 50 млн євро. Термін погашення заборгованості залежить від мети кредитування. Так, інвестиційні кредити готівкою для розвитку фермерського господарства потрібно повернути за 5 років, а позику на поповнення обігових коштів – за 3 роки.

Кредитна лінія для фінансування сільгоспциклу “Агросезон”

Спеціальна банківська програма створена для допомоги фермерам, які потребують фінансування поточного сільгоспциклу. Позичені кошти у сумі 1-50 млн грн можна витрачати на придбання добрив, насіння, засобів захисту рослин, оплачувати ремонт виробничих приміщень та спецтехніки, купувати будматеріали запчастини.

Кредитна програма “Агросезон” також бере участь в системі урядових компенсацій. Зокрема, 50% покривається державною гарантією. Боржнику потрібно внести під заставу майно лише наполовину суми. Строк виплати кредиту підлаштований під етапи сільськогосподарського циклу. Кінцевий термін погашення боргу – 1 березня 2024 року.

Придбання сільськогосподарської техніки кредит

Для оновлення технічного парку існує спеціальна програма кредитування агробізнесу, що отримала назву “Кредит на придбання основних засобів”. Такий кредит надається у вигляді невідновлювальної кредитної лінії та покриває до 80% вартості основного засобу. Зараз позичальник може заощадити на відсотках.

Такі кредити ідеально підходять для фермерів-початків, яким потрібно закупити необхідне для роботи обладнання. Об’єктом кредитування може стати спецтехніка, сільгосптехніка (самохідна та причіпна), мобільні сушарки, комерційний автотранспорт, вартістю від 100 000 грн.

Пільгове кредитування спрямоване на полегшення кредитного навантаження на нові фермерські господарства та старожилів агросектору, стимулює бізнес модернізувати свої основні засоби та розвиватися.




Схожі новини: