Можуть загинути чагарники: як підрив Каховської ГЕС вплине на запорізькі ліси

Переглядів: 348

21 липня 2023 10:19

Можуть загинути чагарники: як підрив Каховської ГЕС вплине на запорізькі ліси  фото

Через обміління Дніпра рівень води є нижчим від норми на понад 2,5 м - в лісництвах філії «Запорізьке лісове господарство» немає забору води для поливу культур. Заходи з поливу проводяться шляхом підвозу води пожежною технікою.

Про проміжні спостереження впливу на ліси підриву Каховської ГЕС повідомляє прес-служба Східного лісового офісу.

Можуть загинути чагарники та рослини, що потребують багато вологи. В деяких місцях лісового фонду Запоріжжя ґрунт був насичений вологою, тепер висихає. І ті насадження, що звикли та адаптувалися до високої вологи можуть хворобливо перенести зміни, або зовсім загинути. Проте візуальних наслідків в лісових масивах лісова охорона поки що не спостерігає.

 - Крім того, Головне управління ДСНС України у Запорізькій області повідомляє, що внаслідок підриву Каховської ГЕС спливають вибухонебезпечні предмети. Через спад води вони опинилися на поверхні. Лише за останній місяць 28 разів сапери проводили роботи з розмінування на узбережжях водойм, під час яких вилучили та знищили 34 боєприпаси. Тому ще раз нагадуємо про повну заборону відвідувати ліси, особливо неподалік узбережжя!- інформує прес-служба відомства.

Підрив Каховської ГЕС, безперечно, вплине на тваринний світ Запорізької області. Адже кожен вид тварин має свою площу станції мешкання (це територія, яка характерна для перебування тих чи інших видів).

 - Каховське водосховище обімліло, перната дичина кудись мусить мігрувати. Й інші тварини будуть вимушені шукати свою іншу станцію мешкання. Наразі діє заборона не тільки на відвідування лісів, а й на будь-який вид полювання, в тому числі діагностичне та з будь-якою науковою метою, - нагадує Східний лісовий офіс.

Будь-які наслідки від підриву греблі та обміління Дніпра будуть очевидними принаймні за рік. Пониження ґрунтових вод може призвести до всихання дерев, але на виявлення цієї та інших наслідків потрібен певний час. Лісівники постійно спостерігають за ситуацією та фіксуватимуть видимі зміни, щойно вони з’являться.




Схожі новини: