Що таке стрес і яким він буває?

Переглядів: 617

20 липня 2023 20:52

Що таке стрес і яким він буває? фото

Стрес - це захисна реакція організму на зовнішні подразники. Вона проявляється психічно, фізично, емоційно та дає змогу адаптуватися до змін.

Які бувають види стресу?

Еустрес – позитивний стрес, завдяки якому ми відчуваємо себе щасливими.

Виникає як адаптивна реакція на виклик, якщо людина справляється з ним, може здолати його та прийняти його. Приносить задоволення в емоціях, потребах та бажаннях. Завдяки цьому стресу людина мотивується робити наступні кроки, долати інші перешкоди задля покращення свого життя, розвитку особистості, тощо.

Дистрес – стан, при якому людина не в змозі повністю адаптуватися до стресових ситуацій та спричинених ними наслідків і проявляє дезадаптивну поведінку.

Приклади формування дистресу у підсвідомості та його вплив на дітей:

Дитина не є бажаною в сім’ї. Довіра та відчуття захищеності відсутні та формуються протягом тривалого часу.

Дитина бажана, але мати не готова приймати агресію дитини, певні незручності, долати роздратування. У цьому випадку дитина відчуває певну загрозу від матері.

В обох випадках діти на рівні підсвідомості починають підлаштовуватися під ситуації та настрій батьків на рівні «я зобов’язаний бути зручним(ою)».

Постійне перебування у стані незахищеності та нерозуміння травмує дитину. У дорослому віці може з’явитися хронічний стрес, коли напруга та страх стають супутниками життя.

Бережіть себе та своїх дітей! Пам'ятайте, кожне ваше слово може стати напрямною у подальшому житті ваших близьких.




Схожі новини: