Особливо небезпечний: уродженця Запоріжжя у росії внесли до списку терористів

Переглядів: 2014

17 липня 2023 21:54

Особливо небезпечний: уродженця Запоріжжя у росії внесли до списку терористів фото

Росфінмоніторинг вніс засновника холдингу Global Spirits  54-річного уродженця Запоріжжя Євгена Черняка до списку терористів та екстремістів. 

Раніше слідчий комітет країни-агресорки порушив проти Євгена Черняка справи про спонсорування тероризму за перерахування грошей ЗСУ.  Як повідомили російські ЗМІ, відомство оголосило українського бізнесмена у розшук. 

За даними слідкому, з лютого до квітня 2022 року Черняк та «інші особи» вступили в змову і перерахував понад 500 мільйонів рублів на потреби ЗСУ («для здійснення терористичної діяльності на території РФ»).  

Слідчий комітет також стверджує, що у червні 2023 року Черняк, який володіє алкогольним холдингом Global Spirits (до якого входить, зокрема, бренд «Хортиця»), купив та відправив українським військовослужбовцям призначені для ведення бойових дій товари  на суму понад 90 млн. рублів. Було порушено кримінальну справу щодо фінансування тероризму. 

Уроженцю Запоріжжя, який останні роки живе у США, загрожує від 8 до 15 років позбавлення волі чи довічний термін. 

Як інформують ЗМІ, алкогольний холдинг Global Spirits виготовляє горілку «Хортиця», яка найбільше продавалась в росії в 2022 році. 

На підмосковному заводі Global Spirits відбулися обшуки, власника затримали.

У повідомленні ск росії зазначається, що в ході розслідування встановлено причетність «до діяння, що інкримінується Черняку» двох його довірених осіб. Одному з них висунуто звинувачення у дачі хабара, іншому — у посередництві у хабарі, вони затримані. 

Відомство також прозвітувало про проведення понад 10 обшуків у Москві, Підмосков'ї та інших регіонах. 

"Найближчим часом буде розглянуто питання про накладення арешту на частки організацій, що входять до холдингу, бенефіціаром якого є Черняк", - заявили у ск росії. 

Новину про оголошення в розшук Євген Черняк сприйняв з гумором. На своїй фейсбук-сторінці бізнесмен написав: “Щось страшне коїться. Більше ніж 6 тисяч підписників за три години. Отакої”.

Він також повідомив, що такої кількості любові, підтримки, смс, дзвінків та повідомлень не отримував навіть на день народження. Ради цього бізнесмен, за його словами, готовий терпіти  “юридичний маразм”, коли його, громадянина України, намагаються переслідувати за допомогу рідній країні і людям. 

Він запевнив, що продовжить допомагати. “Значить, все правильно робимо, раз таке виття на болотах”, - написав бізнесмен.

Журнал «Форбс» у 2021 році віддав Євгену Черняку 19 місце у списку найбагатших українців зі статком у $470 млн




Схожі новини: