Розбір LIGA.net: «Зради Байдена і Шольца не буде». Закінчення

Переглядів: 398

13 липня 2023 17:15

Розбір LIGA.net: «Зради Байдена і Шольца не буде». Закінчення фото

Що везе Зеленський із Вільнюса.

Україна отримала у Вільнюсі скасування плану дій щодо членства в НАТО (ПДЧ), нові пакети зброї, новий формат взаємодії з Альянсом та нариси безпекових гарантій. Але – не отримала запрошення до НАТО.

ЩО ДАСТЬ СКАСУВАННЯ ПДЧ

Україна мала умову вступу до НАТО через ПДЧ ще з Бухарестського саміту 2008 року. Без конкретики щодо строків та умов. ПДЧ іноді використовується як буфер, щоб тримати на відстані кандидатів до НАТО.

Тепер його немає. За словами Столтенберга, це скоротить шлях України з двох кроків до одного. Високо оцінює скасування ПДЧ і Зеленський.

"Це означає, що ми матимемо менше бюрократичного процесу і більше конкретного результату", – пояснює голова парламентської делегації в ПА НАТО Чернєв (Слуга народу).

Але скасування ПДЧ не означає скасування реформ. Для вступу до НАТО Україна повинна мати живу здорову демократію і стійкі демократичні інститути – тут є над чим працювати, наголосили у Білому домі.

Україна матиме адаптовану річну національну програму, йдеться у комюніке саміту. Вона стосуватиметься демократичних реформ, реформ у секторі безпеки та операційної сумісності армій. Прогрес за річною програмою мають регулярно оцінювати голови МЗС.

Скептики зауважують, що це може вказувати на багаторічний шлях України до НАТО. Про те, що шлях до НАТО став коротшим, але не швидшим, каже і міністр закордонних справ Кулеба. Але Чернєв сподівається, що у новій адаптованій програмі Україна отримає чіткий перелік того, що має зробити для вступу в НАТО.

"Більше того, значну частину того, що ми мали би зробити самотужки в рамках ПДЧ, візьме на себе НАТО, – додає нардеп. – Альянс буде підтягувати нас до свого рівня, принципів та стандартів НАТО, переозброїть нас за свій рахунок, допоможе із проведенням реформ".

ЩО ІЗ ЗАПРОШЕННЯМ

Столтенберг так і не зміг чітко відповісти, які саме умови мають бути виконані, щоб союзники погодилися дати Україні запрошення.

"Це не можна назвати успіхом, але і не можна назвати поразкою, – каже Гончаренко. – Із позитивного: сказані слова, що Україна буде членом НАТО і буде запрошена. Все було б добре, якби були визначені терміни і не було розмитих умов".

Це максимум, який готові дати партнери під час війни, вважає Чернєв: "Але головне тут не слова, а заплановані конкретні справи. І це – форсована підготовка України до вступу".

Найбільше побоювання – що таке розмите формулювання може залишати простір для маневру у разі переговорів із Росією. І дозволить розігрувати карту майбутнього України в НАТО заради миру.

Проте такий сценарій є несумісним із декларацією саміту, переконує Чернєв: "А це – підтримка формули миру Зеленського, відновлення територіальної цілісності та покарання воєнних злочинців. Це офіційна позиція всього НАТО, і жодних переговорів всупереч бути не може".

Зеленський також упевнений, що "зрадницької позиції від Байдена і Шольца не буде".

МІСІЯ ВАШИНГТОН-24

Ключовим фактором неотримання запрошення стала обережна позиція США, вважає Чернєв: "США несуть відповідальність не тільки за Україну, і навіть не тільки за західний світ. Це глобальний гравець, і вони не можуть собі дозволити ризикувати, даючи обіцянки в момент, коли для їх реалізації не склалися умови. Ці умови – перемога України".

Побоювання Третьої світової також мали місце, додає Гончаренко.

Свою роль міг грати і фактор Китаю, каже директор програми "Північна Америка" в Українській призмі Олександр Краєв:

"США весь рік стримували Пекін від військової допомоги РФ і не знали, як на запрошення відреагує Китай. Чи не піде на союзництво з Росією".

Наступна нагода отримати запрошення до НАТО буде в України якраз у Вашингтоні – у 2024 році. За словами Гончаренка, для успішного дубля у першу чергу треба працювати із США та Німеччиною.

"Запрошення у Вашингтоні буде реальним, якщо до того моменту ми зможемо закінчити війну на своїх умовах, – вважає Чернєв. – Війна – головний фактор, що заважає".

Для успіху у Вашингтоні Україні потрібно і перемагати Росію, і перемагати себе у процесі реформ, додає Краєв. А ще можуть допомогти вибори президента США, які відбудуться восени 2024-го.

"Перемога України – це перемога Байдена, – підсумовує він. – Його образ нерозривний із нами й опором агресії Росії. На саміті у Вашингтоні це відкриває вікно можливостей, яке ми маємо використати".

Зі скороченнями.

Байден: Зеленський знає про наші зобов'язання й не хвилюється - ситуація, як з Ізраїлем

Джонсон: Головний ворог – втома від України. Немає виправдань відстроченню членства в НАТО




Схожі новини: