Цибуля засихає завчасно: причини та як цьому запобігти

Переглядів: 581

12 липня 2023 16:16

Цибуля засихає завчасно: причини та як цьому запобігти фото

Доволі часто цибуля на грядках може раніше почати жовтіти і засихати. Чому так відбувається і чи можна врятувати врожай?

Перша причина - недостатні поливи. У спеку цибуля потребує вологи. На початку літа треба поливати не менше 2-3 разів на тиждень. З липня поливають у середньому раз на тиждень.

Друга причина - полив холодною водою. Температура води не повинна бути нижчою за 20 градусів.

Третя причина - нестача азоту. При  йогодефіциті рослина послаблюється, жовтіє та всихає. Хороше джерело азоту – зелене добриво зі скошеної трави, настій пташиного посліду (1 л курячого посліду на відро води – настоюється тиждень). Літр рідини розводять у 10 л води та поливають цибулю під корінь.

Четверта причина - шкідники. Пожовтіння та всихання можуть з’являтися, якщо грядки окупували цибульна міль, трипси. Обробки від шкідників можна робити біопрепаратами (фітоверм, бітоксибацилін). Від хімії краще відмовитись.

П’ята причина - хвороби. Найчастіше на грядках цибулі можуть виявлятися бактеріальна гнилизна, донна гнилизна. Краще відразу видалити з грядки пошкоджену цибулину або, якщо дозволяє час до збирання врожаю, обробити посадки фунгіцидами.

 




Схожі новини: