Закриті острови: у національному парку «Великий Луг» різко зросла кількість рідкісних птахів

Переглядів: 528

10 липня 2023 19:17

Закриті острови: у національному парку «Великий Луг» різко зросла кількість рідкісних птахів фото

Острови, на яких розташований Національний природний парк «Великий луг», закрили для відвідування, внаслідок чого на них стало значно більше червонокнижних птахів.

НПП «Великий луг» філії «Запорізьке лісове господарство» розташований на 13 островах на Дніпрі. Завдяки суворому заповідному режиму тут були заборонені полювання, рибалка, рекреація, випас, деякі рубки лісу, що негативно впливають на біорізноманіття. Охороні парку, спільно з водною поліцією, вдалося повністю закрити відвідування цих островів для людей. Про ситуацію в НПП «Великий луг» повідомляє прес-служба Східного лісового офісу. 

- У результаті різко зросла чисельність рідкісних та фонових видів птахів: гніздівних жовтих чапель, занесених до Червоної книги України, загніздився червонокнижний косар, червонокнижний кулик-сорока, чорноголовий реготун, сіра гуска, середній дятел та орлана-білохвоста.  

Тут також відзначена одна з останніх у світі популяцій волошки Конки (Червона книга України), і один з небагатьох локалітетів в Запорізькій області - берези дніпровської (Червона книга України). Іншим природним об’єктом парку, що входять в заповідну зону, є балка Маячка і заплава річки Білоозерка, - інформує прес-служба Східного лісового офісу. 

До речі, НПП «Великий луг» філії «Запорізьке лісове господарство» є єдиним національним природним парком на території Східного лісового офісу, який об'єднує ліси Дніпропетровської, Запорізької, Донецької та Луганської областей. . 

А от заказників на території офісу - 8. І один з них - філії «Запорізьке лісове господарство».

Заказник «Крутосхили Каховського водосховища» охоплює узбережжя Каховського водосховища та площу, що розташовується вище. Має палеонтологічне та археологічне значення, містить козацькі поховання та скелянські штольні. 

- На території заказника трапляється багаторічна трав’яниста рослина пижмо звичайне. На узбіччях доріг містяться квіти цикорію дикого та Петрові батоги. Водяться денні метелики - капусники махаон і подалірій, бабок-стрілки, коромисла і лютки. Поширені жуки-навозники, а у чагарникових заростях трапляється коник дибка степова. Зростають брандушка різнобарвна, тюльпан змієлистий, ковила волосиста, ковила Лессінга та ковила українська. Ці рослини занесені до Червоної книги України.  

Представлені такі види, як гадюка степова, орлан-білохвіст, огар, нетопир-карлик, нетопир-середземноморський, полоз жовточеревий, нічниця водяна, нічниця вусата та вечірниця руда, - повідомляє прес-служба відомства.

З двох орнітологічних заказників один розташований на Запоріжжі. Це заказник «Великі та Малі Кучугури» філії «Запорізького лісового господарства», що входить в НПП «Великий Луг».

А з трьох ботанічних пам’яток природи на території філії «Запорізьке лісове господарство» знаходяться дві. 

- Урочище «Пристени» - багате флористичним складом, що налічує близько 320 видів трав’янистих рослин, серед яких є релікти й ендеміки. З рідкісних рослин трапляються 12 видів, зокрема горицвіт весняний, а також цимбохазма дніпровська, ковила Лессінга, ковила волосиста й ковила пірчаста, тюльпан змієлистий, які занесені до Червоної книги України. З тварин водяться сарна європейська, лисиця звичайна, свиня дика, заєць-русак, чапля сіра, куріпка, синиця велика тощо. 

Скотовата Балка являє собою степову балку, схили якої вкриті цілинною трав’яною рослинністю з наявністю рідкісних видів: ковила Лессінга, тюльпан Шренка, сон-трава чорніюча та інші, що занесені до Червоної книги України. Береги ставків порослі осоками, очеретом. З тварин водяться дика свиня, заєць, лисиця, куріпка, дикі качки, - зазначає пресслужба Східного лісового офісу.

Східний лісовий офіс налічує 90 об’єктів природно-заповідного фонду, загальною площею 19 545 га. Це не враховуючи т. о. частину Запорізької області та Донеччину й Луганщину. Загальнодержавного значення зараз 21 об’єкт.




Схожі новини: