Заколот: чи причетний генерал Суровікін до "маршу справедливості" Пригожина

Переглядів: 494

2 липня 2023 17:11

Заколот: чи причетний генерал Суровікін до маршу справедливості Пригожина фото

Суровікін і провідні російські генерали могли підтримувати пригожина. Як це допоможе Україні.

Що про це пише ВВС.

Генерал, заступник командувача рашистськими військами в Україні суровікін заздалегідь знав про плани пригожина розпочати заколот проти військового керівництва росії, повідомляє The New York Times із посиланням на американських посадовців, близьких до розвідки.

Був або не був?

Якщо ця інформація підтвердиться і їй повірить путін, це може піти на користь Україні. У Вашингтоні намагаються з'ясувати, чи допомагав суровікін планувати дії пригожина, що становили найсерйознішу загрозу для путіна за 23 роки.

Як повідомляє газета, американські чиновники заявили: інші  генерали, можливо, також підтримали спробу заколоту. «Повар» не підняв би заколот, якби не вірив, що інші люди при владі прийдуть йому на допомогу.

Якщо суровікін причетний до подій, це стало б останньою ознакою чвар, характерних для військового керівництва ерефії з початку війни в Україні, і могло б свідчити про ширший розкол між прихильниками пригожина і путіна, пише NYT.

Як зазначає видання, фсб 27 червня припинила кримінальну справу про заколот проти пригожина та ПВК "Вагнер". Однак, якщо путін отримає докази, що суровікін безпосередньо допомагав пригожину, він не матиме іншого вибору, окрім як усунути його від командування війною в Україні, заявили NYT чиновники та аналітики.

Як припускають у Вашингтоні, підтримка заколоту суровікіним могла б пояснити, чому пригожин "досі живий", попри те, що захопив великий російський військовий вузол й віддав наказ про збройний марш на москву.

Він (суровікін. – Ред.) допоміг зміцнити оборону вздовж лінії фронту після контрнаступу України минулого року. У січні його замінили на посаді командувача, але він зберіг вплив на ведення військових операцій в Україні і, як і раніше, користується популярністю серед військових, зазначають у NYT.

Він був одним з генералів, яких пригожин, регулярно хвалив.

Саме він відразу ж після початку заколоту, в ніч з 23 на 24 червня, першим з генералів виступив із відеозверненням, у якому закликав найманців зупинитися і вирішити все мирним шляхом.

Як кажуть співрозмовники NYT, путін має вирішити, чи вірить він у те, що суровікін підтримував пригожина, і як на це реагувати.

Джерела видання не виключають, що путін вирішить покласти всю провину за події на пригожина.

Однак, якщо будуть вагомі докази участі суровікіна у підготовці заколоту, у путіна не залишиться іншого вибору, окрім як усунути генерала від командування, вважають вони.

Співрозмовники NYT підкреслили, що США та їхні союзники мають поки що лише попередню інформацію про те, що сталося.

Офіційні особи США намагаються публічно не обговорювати заколот, аби не давати російській пропаганді зайвого приводу говорити, що його "організував Захід".

При цьому американські офіційні особи зацікавлені в поширенні інформації, що підриває авторитет суровікіна, якого вони вважають більш компетентним і безжальним, ніж інші члени командування, пише NYT.

Його усунення, безсумнівно, піде на користь Україні, яка нещонавно почала контрнаступ, додає видання.

Інші ознаки

Були й інші ознаки розколу у вищих ешелонах влади рф. Генерал-лейтенант Алексєєв також виступив із відеозверненням, назвавши будь-які дії проти російської держави "ударом в спину країни та президента".

Але за кілька годин він з'явився на іншому відео, розмовляючи з пригожиним у Ростові-на-Дону, де бойовики "Вагнера" захопили військові об'єкти.

"Сталося дуже багато дивних речей, які, на мою думку, свідчать про змову, яку ми ще не з'ясували", - сказав у телефонному інтерв'ю колишній посол США в рф Макфол. "Подумайте, як легко вони взяли Ростов. У росії скрізь озброєна охорона, і раптом ніхто нічого не робить?"

Незалежні експерти й офіційні особи США заявили, що пригожин, схоже, вважав, що значна частина російської армії згуртується навколо нього у поході на Москву.

Він працював із суровікіним в Сирії й називав його найздібнішим командиром російської армії. За словами колишніх посадовців, суровікін не підтримував усунення путіна від влади, але, ймовірно, погоджувався з пригожиним у тому, що шойгу й герасимова необхідно усунути.

Вся війна в Україні характеризується частою зміною генералів. Минулої осені, коли суровікіна призначили керувати в Україні, він став другою людиною, що отримала цю посаду, замінивши генерала, що пропрацював лише місяць. Він теж протримався недовго, але показав себе значно краще.

Однак вже в січні суровікіна понизили в посаді, а путін передав безпосереднє командування війною герасимову, який пообіцяв повернути російські війська в наступ. Такі дії щодо суровікіна багато хто розцінив як удар по пригожину.

Зі скороченнями.

 




Схожі новини: