Терпець урвався

Переглядів: 709

1 липня 2023 17:01

Терпець урвався фото

Чому посол України в Ізраїлі намагається посварити наші держави.

27 червня на українській версії (далеко не найкращій) поважного ресурсу ВВС був опублікований текст під громкою назвою «Терпець урвався. Чому Україна посварилася з Ізраїлем». Автор - Георгій Ерман.

Я вважаю ВВС за взірець якісної журналістики, але це «творіння» - взірець того, як НЕ ТРЕБА висвітлювати складні та делікатні проблеми. На цей матеріал мене наштовхнув мій друг і один з найкращих в Україні медіа-експертів Олег Хоменок. Він часто каже: «Не треба приписувати злому наміру те, що робиться по дурості». Ось і спробуємо розібратися, де тут дурість, а де - злий намір.

«Сегодня самый лучший день, сегодня битва с дураками»

Погодьтеся, український переклад «сьогодні найкращий день, сьогодні битва з дурнями» явно не краще оригіналу. Але зараз не про філологію, а про нібито журналістику. Ось з чого починає свою розповідь автор Георгій Ерман:

«Між Україною та Ізраїлем спалахнув найбільший конфлікт за всю історію міждержавних відносин. 25 червня посольство України в Ізраїлі опублікувало заяву, в якій звинуватило уряд Біньяміна Нетаньяху в проросійських симпатіях. Питання в тому - чи змінить така ескалація щось у відносинах двох держав.

"Нинішній уряд Ізраїлю обрав шлях тісної співпраці з Російською Федерацією", - йдеться в заяві українського посла Євгена Корнійчука. Посольство розкритикувало відсутність гуманітарної допомоги Україні та назвало "безрезультатним" візит міністра закордонних справ Елі Коена до України у лютому 2023 року.                                       

Прем’єра Ізраїлю Біньяміна Нетаньяху посольство звинуватило у відмові надати Україні оборонну допомогу протягом повномасштабної війни».

Мабуть, досить цитування. Бажаючі можуть прочитати текст цілком – посил був в першому абзаці. Але особисто я не рекомендую: щоб зрозуміти, що яйце тухле, не обов’язково скуштувати його цілком. Достатньо сказати, що на російськомовному ВВС, де кваліфікація вище, ви цього тексту не знайдете…

«Ведь кто дурак? Он тот же враг»

Почнемо з автора тексту. Засновник міжнародного видавця мобільних ігор та ін.

У 2003-2008 рр. він навчався у Київському університеті, далі в біографії провал, у 2014-2018 рр. працював на поважному ресурсі Ligamedia, з 2018-го - на BBC NewsBBC News. Міг би чомусь навчитися, але… Чесно кажучи, в нашій редакції з таким відношенням до діла він не протримався би і доби! Я постукався до нього в Фейсбуці – він не відповів. Його проблема.

Автор тексту на ВВС

Для висвітлення, як йому здається, свари Украіни з Ізраїлєм (чи не забагато він на себе бере?) автор знайшов АЖ ДВОХ, як йому здається, експертів. Про них детальніше.

Ось перший - Ігор Семіволос, директор Центру близькосхі́дних досліджень (Association of Middle East Studies, AMES) - це «українська неурядова організація, розташована у Києві, головною метою є надання консультацій та дослідницька діяльність, сприяння розробці та розвитку послідовної політики України на Близькому та Середньому Сході та в Центральній Азії/Кавказі. Центр вивчає питання, пов'язані з мусульманськими та іншими меншинами на території України. Інші сфери досліджень включають політичний іслам, міграційні потоки зі Сходу на Захід, нафтогазові ринки Близького Сходу та регіону Каспію, питання реінтеграції депортованих народів в Криму» - це про них в Вікіпедії.

Цікаво, хто там працює, окрім директора? Про це ані слова)))

"Експерт" Ігор Семіволос

А ось що він сам про себе написав у Фейсбуці: Профиль - Автор цифрового контента, Executive director в Центр близькосхідних досліджень Работает в AMES https://uames.org.ua/pro-nas/ ДАЛІ – УВАГА!!! Учился в БАММ!!! - Запорізький  технікум – це КРУТЬ!!! Учился в Киевский политехнический институт.

Запорізький технікум і Київський політех - це саме те, що потрібно експерту з відносин Украіни та Ізраїля)))

А ось і друга «експертка». Цитую «Ксения Светлова - внештатный старший научный сотрудник Ближневосточных программ Атлантического совета, бывший депутат израильского Кнессета, исследователь и писатель. Занимается вопросами израильско-палестинского конфликта, израильско-арабских отношений, влияния России на Ближнем Востоке, а также региональных и международных отношений Ближнего Востока.

"Експертка" Ксенія Светлова

І ще про неї: «Ксе́ния И́горевна Светло́ва (ивр.- ‏קסניה סבטלובה‏‎, араб. كسينيا سفتلوفا‎; род. 28 июля 1977, Москва) -израильская русскоязычная журналистка, арабистка, политический деятель, депутат кнессета 20-го созыва от партии «Ха-Тнуа», входящей в блок «Сионистский лагерь».

Теж серйозний експерт щодо відносин України та Ізраїля)))

Блискучі експерти, чи не так?

Один - з освітою у Запорізькому технікумі (цікаво – в якому?).

Друга - израильская русскоязычная журналистка, арабистка, политический деятель, депутат кнессета 20-го созыва от партии «Ха-Тнуа», входящей в блок «Сионистский лагерь».

Як казали у нас в Мелітополі, не смішіть мої б…ці (ну, далі ви в курсі)…

А тепер – про головного ньюзмейкера.

Знайомтесь - повноважний посол Украіни в Ізраїлі Євген Корнійчук.

Ньюзмейкер Євген Корнійчук

«Друзьям раздайте по ружью – и дураки переведутся»

Перш за все, я не вважаю Євгена Корнійчука дураком. А ось ворогом - свідомим та підступним - вважаю. На сьогодні це лише оціночне судження. І саме про це буде журналістське розслідування, яке я почав 28 червня і закінчу не пізніше середини липня.

А за нісенітницю від ПОКИ ЩЕ СВОГО журналіста ВВС, сподіваюся, вибачиться. Бо немає ніякої свари України з Ізраїлєм, а є підступна зрада.  

«Друзьям раздайте по ружью – и смельчаки средь них найдутся»

До речі, кілька слів про себе.

Освіта:

1967-1977 – ЗОШ № 5 Мелітополя – золота медаль;

1977-1982 - істфак ДДУ – червоний диплом;

1978-1980 – заочні Київські курси «Ін-Яз» - англійська вільно;

2005-й – сертифікований медіа-тренер;

2022-2023 – ульпан в Наарії.

Завжди безпартійний:

у 1990-1998 – депутат Мелітопольської міської ради, голова постійної комісії з гуманітарних питань;

1998-2002 – депутат Запорізької обласної ради, заступник голови постійної комісії з гуманітарних питань;

1994-2002 - помічник-консультант народних депутатів України;

2002-й - принципово залишив політику;

2014-й – вимушено повернувся через війну ерефії проти України.

Офіційне працевлаштування:

1978-й – копач в археологічній експедіції;

1978-1997 – вихователь у літніх дитячих таборах;

1981-й  - вантажник в універсамі в Електросталі;

З 1982-го - кафедра історії КПРС у сільгоспінституті, лектор товариства «Знання»;

З 1989-го – автор та виконавець концепції гуманітарної освіти у сільгоспінституті;

2004-2007 – завідувач кафедрою медіа Мелітопольської філії ВМУРОЛ «Україна».

В медіа:

з дитинства, перша публікація – у 1970-му;

у 1988-1989 видавав газету «Меморіл-Мелітополь», самвидав;

у 1990-му з однодумцями започаткував газету, з якої виріс медіа-холдінг «МВ» - найпотужніший на півдні України (я – основний власник, голова Ради директорів, головний редактор, оглядач та журналіст-розслідувач. 1992-й - перше журналістське розслідування;

1995-1996 рр. - видавав для «Сохнута» газети «Алія» та «Анахну»: мав честь брати інтерв’ю в Іцхака Рабіна (за місяць до його трагічної загибелі), Шимона Переса, Ехуда Ольмерта, молодого Бібі Нетаньяху, спілкувався з легендарним Едуардом Кузнєцовим и таке інше).

Громадянство

1978-й - СРСР;

1991- Україна;

2017-й - Ізраїль.

Суспільна активність

2000-й - створив та очолюю Асоціацію журналістів Мелітополя;

2017-й – заступник голови Ради національних товариств Мелітопольщини;

2019-й, весна  – створив та очолюю товариство україно-ізраїльсько-азербайджанської дружби «Укр-Аз-Із»;

2019, осінь – обраний членом Правління ГО «Аз-Із» (Ізраїль).

2023-й, літо - обраний членом Правління ГО «Меморіал-Ізраїль».

Якийсь-то я дуже ідеальний (якщо всьому цьому вірити). Майже єдиний недолік – скромність)). А, у порядку самокритики.

Через особливості характеру не є членом НСЖУ; мав системні суттєві протиріччя з так званими «правоохоронцями» СРСР, України, росії та путлєрівцями. Поліцію Ізраїля поважаю. 

Прошу вибачення, якщо втомив своїм резюме. Ціль була одна: показати, що я розумію та вмію дещо більше, ніж згадана вище четвірка. І роблю все, що можу, для покращення відносин обох рідних мені держав між собою.

«Но нет, не спрячется дурак. Ведь мы убьем его жестоко».

Далі буде…

З друзями жаримо шашлик «на морі» - Азовському, рідному

В Верховній Раді в день вшанування жертв Голокосту: поруч – Борис Забарко (дружбою з ним пишаюся), Данііл Гетьманцев (Голова групі за дружбу з Ізраїлєм та Фінансового комітету Ради). Володимир Крейденко (його заступник, мій молодший товариш, бо з Мелітополя).

Автор тексту на ВВС, його ньюзмейкер та ескперти

А це мене «мукора» приймають – погань, про це розповім окремо

 

 

 

 

 




Схожі новини: