Для чого поливають рослини йодом – городникам на замітку

Переглядів: 560

1 липня 2023 11:46

Для чого поливають рослини йодом – городникам на замітку фото
Збагачення рослин йодом корисно для організму людини

Йод допомагає не лише позбутися хвороб та шкідників, а й збільшити врожайність ягід та овочів у рази. Тому садівники та городники використовують аптечний йод у різних комбінаціях з іншими органічними препаратами.

Загальні рекомендації

Щоб збагатити рослини корисним елементом, 10 мл аптечного йоду додайте в 10 літрів води і ретельно перемішайте. У фазі активного плодоношення вилийте по літру розчину під рослину (огірки, капуста, будь-які овочі та зелені культури). Зауважимо, що для капусти достатньо одного йодного підживлення, для огірків - кожні два тижні, оскільки зеленці знімаються систематично.

Такий м’який спосіб збагачення рослин йодом дуже корисний для організму людини, оскільки передозування йодом виключено. Тому підливайте йодний розчин під усі рослини, які ви вирощуєте, та споживайте здорові, корисні плоди.

Для ягід

Обприскування малини та суниці по зав’язі розчином йодистого калію в концентрації 2-3 г на 10 л води (5-6 л на погонний метр насаджень) удвічі підвищує вміст йоду, а отже, і плодів буде значно більше.

Для картоплі

Якщо обприскати картоплю в період зав’язування бульб 0,1-відсотковим розчином йодистого калію, то засіки у льоху суттєво поповняться. До того ж картопля краще зберігається - майже не гниє і довше не проростає.

Для капусти

40 крапель йоду розводяться у відрі води. Отриманим розчином поливають капусту на самому початку формування качанів. На одну рослину повинен йти приблизно літр розчину.

Для лікування

Уражені фітофторозом рослини обробляють двічі на день протягом 10-12 днів. Для цього використовується 10 літрів води, літр сироватки, 40 крапель йоду та 1 ст. л. перекису. При тяжкій стадії захворювання рослин обприскування можна проводити тричі на день.

При несправжній борошнистій росі для обробки огірків беруть 10 крапель йоду розводяться в 9 літрах води, в отриманий розчин додається літр знежиреного молока. Цією сумішшю рясно обприскуються уражені батоги огірків.

Також можна кілька разів полити огірки йодом: на етапі культивування та при висадженні розсади огірків у ґрунт. Це забезпечить додатковий захист від хвороб.

При плодовій гнилизні дерев беруть 10 крапель йоду на 10 літрів води. Отриманим розчином обприскуються дерева протягом місяця до збору врожаю. Через 3-4 дні після першого сеансу рекомендується повторити процедуру.




Схожі новини: