Відходи від яких продуктів можна використати як добрива - городникам на замітку

Переглядів: 571

29 червня 2023 16:21

Відходи від яких продуктів можна використати як добрива - городникам на замітку фото

Багатий врожай залежить від підживлення землі, на якій ростуть рослини, корисними речовинами. Звичайно, вже готові добрива можна купити в магазині. Але ми щодня викидаємо залишки продуктів, які стануть у нагоді на городі та в саду.

Відходи продуктів можна відправляти на компост або висушити, щоб згодом використати на власній ділянці. Тож, які відходи не слід викидати?

Бананова шкірка

Багата калієм та фосфором. Для приготування настою шкірки з двох-трьох бананів залити літром води та витримати три дні. Виходить концентрований настій, який розбавляється 5 л води. Цей настій також відлякує попелицю.

Яєчна шкаралупа

Насичує ґрунт кальцієм. Шкаралупу потрібно добре висушити. Потім подрібнити до порошкоподібного стану та півгодини прожарити у духовці для знезараження. Застосовувати у вигляді настою або підсипати під корінь.

Чайна заварка

Містить низку цінних елементів: хром, марганець, цинк. Тож не викидайте заварку, а використовуйте як підживлення. Для цього чайне листя треба висушити, потім подрібнити і в такому вигляді внести в ґрунт.

Шкірка цитрусових

Містить багато поживних елементів, а також багато пектину, що акумулює вологість. Тому в ґрунт можна додавати багато шкурок (у пропорції 100% ґрунту на 20% шкірки). Корочки цитрусових треба відправляти у компост або висушувати та згодом подрібнити.

Лушпиння від насіння соняшнику

Золу від спаленого лушпиння використовують для розкислення землі та в якості мульчі, що запобігає розмиттю грядок. Також може послужити дренажем і розпушувачем ґрунту, в якому багато глини. В цьому випадку ґрунт треба перекопати мотоблоком або вручну. Але зауважте, що лушпиння розкладається тривалий час, тому вносити його потрібно рідко.

Очистки від картоплі

Картопляна шкірка покращує родючість грунту, бореться з равликами та іншими шкідниками. Використовують їх як добрива для капусти, башти, цибулі, а також плодових дерев. Але для пасльонових вони не підходять. Очистки треба висушити або заморозити. А вже згодом їх закопують чи виготовляють з них настоянку. Для цього очистки заливають окропом (рівень вода повинен буди вищим від очисток на 5-6 см) і витримують 5-7 днів.

Рибні відходи

Голови та інші залишки риби добре удобрюють огірки, помідори, солодкий перець. Великі фрагменти бажано прикопувати в ґрунт перед висадкою розсади. Інший спосіб використання – пропустити залишки через м'ясорубку. Отриману рибну масу по столовій ложці кладуть у лунки, викопані біля кореня рослин. Можна зробити настій і поливати рослини. На 5 літрів води беруть 0,5 л перемеленої рибної маси, настояти суміш протягом години.

Лушпиння цибулі

Зміцнює коріння, підвищує опір рослин до несприятливих умов. Використовують в якості підживлення помідорів, моркви, картоплі, баштаних, огірків, квітів. Сухе лушпиння розкидають перед оранням ґрунту. Також готують настій, щоб обприскувати листя для захисту від шкідників. Беруть склянку лушпиння на 10-12 літрів води. Доводять до кипіння, протягом трьох годин дають настоятися.




Схожі новини: