Ми разом, брати!

Переглядів: 530

26 червня 2023 13:45

Ми разом, брати! фото

В Україні 26 червня відзначають День кримськотатарського прапора. Сьогодні його піднімуть над адміністративними будівлями, будівлями дипломатичних представництв за кордоном, на кораблях ВМС ЗСУ.

Голова Меджлісу кримськотатарського народу Чубаров упевнений, що незабаром кримськотатарський прапор разом із прапором України здіймуться над звільненим від російських окупантів Кримом. Про це лідер кримських татар написав на своїй сторінці у Facebook.

Він зазначив, що 26 червня у Києві відбудуться церемонії урочистого підняття кримськотатарського прапора: о 9:30 - біля Червоного корпусу Київського національного університету імені Тараса Шевченка (Володимирська, 60); о 10:00 - біля будівлі Київської місьради та Київської МДА (Хрещатик, 36);  о 10:30 - біля будівлі Офісу Уповноваженого ВР з питань прав люди (Інститутська, 21/8); об 11:00 - біля будинку МЗС (Михайлівська площа); о 12:00 - в приміщенні Таврійського національного університету імені В. І. Вернадського.

Чубаров також від імені Меджлісу привітав всіх співвітчизників та співгромадян з Днем кримськотатарського прапору: «Кримськотатарський національний прапор є невід’ємним атрибутом, який демонструє єдність, самоідентифікацію, наступність поколінь та боротьбу кримськотатарського народу за свою свободу. З окупацією Росією Криму золота тамга на блакитному стязі для всього світу стала символом нескореності та мужності корінного кримськотатарського народу, символом його боротьби за свої права та за відновлення державного суверенітету України над Кримом».

Він нагадав, що з 2014 року щорічно 26 червня кримськотатарський прапор піднімають над адміністративними будівлями, будинками дипломатичних установ за кордоном, на кораблях ВМС ЗС України: «Немає жодних сумнівів: завдяки військовослужбовцям СБУ та ЗСУ, волонтерам, українському суспільству, громадянам України, які в умовах окупованого Криму та в катівнях російських в’язниць чинять опір російським окупантам у Криму, незабаром над звільненим Кримом знову піднесуться державний прапор України та кримськотатарський національний прапор».

Для довідки

День кримськотатарського прапора щорічно відзначається 26 червня починаючи з 2010 року. Для його святкування був обраний перший день ІІ Курултаю (національного з’їзду – ред.) кримськотатарського народу, що пройшов 26-27 червня 1991 року в Сімферополі, на якому прапор був затверджений в якості національного.

Кримськотатарський прапор являє собою полотно небесно-блакитного кольору із зображенною в його верхньому лівому кутку золотою тамгою (тарак-тамга, Taraq tamğa) – родовим знаком ханів Гіраїв, який став гербом кримських татар.




Схожі новини: