Нацбанк встановив нові правила обміну зношених банкнот іноземної валюти

Переглядів: 401

22 червня 2023 14:01

Нацбанк встановив нові правила обміну зношених банкнот іноземної валюти фото

НБУ скасував перелік ознак незначного зношення банкнот. Відтак всі гроші, за винятком значно зношених чи пошкоджених, підлягають обміну. Національний банк також наголосив, що не встановлював жодних обмежень щодо року випуску банкнот іноземної валюти і їх номіналу.

«Всі банкноти іноземної валюти, справжність яких підтверджена з використанням лічильників та детекторів, повинні прийматися до обміну. Це виключає вплив «людського фактору» на визначення ступеня зношеності банкноти», – заявляє центробанк.

Нацбанк забороняє банкам та небанківським установам відмовляти в обміні іноземної валюти, яка за дизайном і елементами захисту відповідає зразкам та описам іноземних центральних банків, та справжність якої підтверджена відповідним обладнанням. Значно зношені банкноти, які відповідають ознакам НБУ, підлягають операції інкасо за тарифами відповідної установи. Банки та обмінники повинні обов’язково розмістити в касі в доступному для клієнтів місці чіткий перелік ознак значного зношення банкнот і тарифи інкасо.

Банкам та небанківським установам під час здійснення валютно-обмінних операцій заборонено встановлювати обмеження щодо номіналу та року емісії банкнот іноземної валюти, які є законним платіжним засобом на території відповідної іноземної держави.

У разі порушення прав банком або небанківською фінансовою установою споживачеві варто звернутися зі скаргою до керівництва такого банку чи небанківської фінансової установи. Якщо немає реакції з боку керівництва, слід звернутися до Національного банку.

 




Схожі новини: