Про війну, про Каховську ГЕС, про світ та про Мелітопольщину

Переглядів: 453

15 червня 2023 08:49

Про війну, про Каховську ГЕС, про світ та про Мелітопольщину фото

Головні новини минулої доби, 14 червня.

Війна ерефії проти України

Генштаб про наступ: ЗСУ мають частковий успіх, бої у напрямку Бердянська. У РФ великі втрати. За останні три доби Сили оборони просунулися на деяких напрямках від 200 метрів до 1,4 кілометра і звільнили близько 3 кв. км території.

Заступниця міністра оборони Маляр зауважила, що будь-яку військову техніку можна знищити, проте західні зразки для збереження життя набагато технологічніші. Вона озвучила співвідношення втрат армії окупантів і ЗСУ на двох напрямках контрнаступу. По "Хортиці" - у ворога загиблих у 8,73 рази більше, ніж у ЗСУ. По "Таврії" - у РФ в 5,3 рази більше загиблих, ніж в України.

В ніч проти 14 червня, близько 02:32 росія атакувала Одесу чотирма ракетами "Калібр" з Чорного моря, внаслідок чого троє людей загинули, понад 10 – отримали поранення). Також окупанти завдали ракетного удару по військових та інфраструктурних об'єктах України крилатими ракетами повітряного та морського базування, а також ударними дронами-камікадзе. Сили протиповітряної оборони знищили 12 цілей. Також рашисти  вдарили ракетами по Краматорську та Костянтинівці, загинули та поранені мирні жителі).

Ворожі Telegram-канали запустили дезінформаційно-маніпулятивну кампанію щодо можливого теракту на Запорізькій атомній електростанції, мета якої – залякати українців. 

Голова Енергоатому Петро Котін розповів NV про становище працівників Запорізької АЕС, яка перебуває під контролем російських окупантів. «Їх не випускають на всіх блокпостах, виїхати можливо тільки якщо справді пощастить. Зв’язок з робітниками є».

Український персонал Запорізької АЕС не може перевести енергоблок №5 у стан "холодної зупинки", як це передбачено розпорядженням Держатомрегулювання від 8 червня 2023 року, через перешкоджання з боку російських окупантів.

У прокремлівських Telegram-каналах14 червня з’явилася інформація про масований удар української армії по скупченню російських загарбників, яких змусили дві години чекати на промову одного зі своїх генералів: «На Південнодонецькому напрямку за кілька днів у боях постраждалих було менше, ніж від злочинної дурості командира дивізії», - зазначає один із так званих «воєнкорів». За наявними даними, оратором, на чию промову чекало російське «гарматне м’ясо», є генерал-майор Ахмедов.

14 червня у Ростовській області РФ спалахнула Новочеркаська електростанція. Вогонь охопив 400 квадратних метрів покрівлі на 6-му енергоблоці, повідомляють росЗМІ.

Колишній депутат Держдуми РФ Ілля Пономарьов в інтерв'ю Radio NV розповів, як Кремль намагається протистояти російським добровольцям у Бєлгородській області:

«…звичайно, вони це обмірковували на Радбезі. І вони намагаються щось робити - передислокували певні підрозділи з українського напрямку на захист кордону, передислокували певні підрозділи з Білорусі на цей напрямок. Тобто вони намагаються щось зробити, але просто це погано виходить».

Заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу, народний депутат України Ахтем Чийгоз в інтерв'ю Radio NV розповів, що російські окупанти та колаборанти вже давно вивезли з Криму свої родини і вже виводять бізнес. «Всі підрозділи (ФСБ і інші), які називають «карательными органами», свої родини вивезли. Колаборанти, як Аксьонов, Константинов, вже давно вивезли свої родини. Вони зараз бізнес перевели на частину Росії»

Нідерланди заявили про швидкий початок навчання українських пілотів на F-16

Трагедія на Каховській ГЕС

Віце-прем'єр-міністр з інновацій, міністр цифрової трансформації Федоров показав ексклюзивні кадри, як людям на тимчасово окупованому лівому березі Дніпра на Херсонщині український ударний дрон Vampire доставляє гуманітарну допомогу.

Росія гатить по затопленому Херсону під час евакуації: постраждали два волонтери, один з них - іноземець.

Естонія надасть Україні обладнання на €457 тисяч для ліквідації наслідків підриву Каховської ГЕС.

Трагедія на Каховській ГЕС. Грета Тунберг долучилась до українського мітингу під ООН.

На правобережжі Херсонської області станом на вечір 14 червня залишаються підтопленими 27 населених пунктів - 2 079 будинків. Джерело: голова Херсонської ОВА Олександр Прокудін у Telegram.

Уряд Бельгії виділив Україні 1,5 мільйона євро для допомоги в ліквідації наслідків підриву російськими військами греблі Каховської гідроелектростанції. Кошти підуть на придбання електрогенераторів.

Азербайджан відправляє гуманітарну допомогу Україні для подолання наслідків підриву росіянами греблі Каховської ГЕС. За словами голови парламентської фракції "Слуга народу" Давида Арахамія, у пакеті допомоги - надувні човни, насоси, мотопомпи, рятувальні жилети та захисні костюми.

Молдова також надасть Україні допомогу на суму 4,2 мільйона леїв (майже 8 мільйонів гривень) для ліквідації екологічних та гуманітарних наслідків знищення російськими окупантами греблі Каховської ГЕС. Зокрема, до партії гуманітарної допомоги увійдуть водонасосні станції, надувні човни, продукти харчування, а також обладнання, необхідне для полегше

Швеція відправила Україні 250 міношукачів для ліквідації наслідків підриву Каховської ГЕС

Міжнародні відносини

Німеччина вперше ухвалила стратегію нацбезпеки. Росія - найбільша загроза. Документ не є "революційним", але в ньому є чіткі висновки щодо нацбезпеки, які з погляду німецького уряду стали необхідними після широкомасштабного вторгнення Росії в Україну.

Країни-учасниці НАТО під час липневого саміту у Вільнюсі подадуть чіткий сигнал про те, що майбутнє України в Альянсі. Про це повідомив генсек НАТО Єнс Столтенберг 

Серед країн-учасниць НАТО розгорілась дискусія, яка створює тиск на президента США Джо Байдена, щоб він підтримав швидке та більш надійне просування України на шляху до членства в Альянсі. Про це пише американська газета The New York Times.

Багато союзників, зокрема країн, які межують із Росією, виявляють бажання продемонструвати свою підтримку членства України в НАТО перед липневим самітом Альянсу.

Світ

США перебазують винищувачі F-22 на Близький Схід через «небезпечну» поведінку Росії в регіоні.

Президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган заявив, що Анкара не змінить рішення щодо підтримки заяви Швеції на членство в НАТО, якщо вона не зупинить антитурецькі протести у Стокгольмі, повідомляє Reuters. Ердоган зазначив, нібито Туреччина не може позитивно поставитися до заявки Швеції щодо вступу до НАТО, поки «терористи» протестують у Стокгольмі.

Колишній генеральний директор мережі твітер Джек Дорсі стверджував, що уряди Індії та Туреччини погрожували закрити платформу через те, що на ній висвітлюють подробиці протестів у країнах.

Екс-футболіст Барселони та збірної Іспанії Жерар Піке, який минулого року завершив кар'єру, зіграє в благодійному матчі на допомогу Україні. Серед українських зірок футболу участь в матчі візьмуть Олександр Зінченко та Андрій Шевченко, які набиратимуть у свої команди знаменитих гравців.

Біля берегів Греції затонуло судно з мігрантами - 78 загиблих.

Мелітопольщина

Внаслідок вибуху, що стався у вівторок, 13 червня, у тимчасово окупованому Мелітополі, була пошкоджена ділянка залізниці. Нею росіяни транспортують своїх військових, техніку і награбоване із прифронтових територій.

InformNapalm опублікував відео зі зверненнями військових РФ, які потрапили у полон на Запорізькому напрямку, до їхніх командирів. Обережно, ненормативна лексика.

Група журналіста CNN Фредеріка Плайтгена випустила репортаж із зони бойових дій у Запорізькій області.




Схожі новини: