Ярослава Жука з Мелітополя катують у російському СІЗО

Переглядів: 620

9 червня 2023 11:28

Ярослава Жука з Мелітополя катують у російському СІЗО фото
У російському СІЗО мелітопольця тримають у нелюдських умовах

У Південному окружному військовому суді в Ростові-на-Дону розпочалися слухання щодо викраденого жителя Мелітополя. Ярослава Жука безпідставно звинувачують у організації замаху на фейкову керівницю департаменту освіти. 

Ярослава Жука окупаційні війська викрали ще 17 червня 2022 року - в день, коли у Мелітополі вибухнула автівка Олени Шапурової - однієї з колаборанток від освіти. Спочатку його тримали у підвалі, де чоловіка жорстоко били, катували струмом, палили шкіру паяльною лампою, змушуючи підписати фейкові зізнання. У серпні 2022 року стало відомо, що його перевезли до Криму та звинувачують в «акті міжнародного тероризму», а вже після попереднього слідства етапували у СІЗО-1 у Ростові-на-Дону. 

В ізоляторі мелітопольця продовжили піддавати тортурам. Про це Ярослав написав у заяві, у якій просить притягнути до кримінальної відповідальності за нелюдські катування співробітників цього слідчого ізолятора. За словами чоловіка, його неодноразово били ногами і палицями, поливали водою та катували електрошокером. Також підсудного постійно принижують та ображають. Такі неправомірні дії з боку співробітників СІЗО-1 порушують статтю 3 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод «Заборона катування». Про це повідомили у Офісі Омбудсмена України

Від дружини Ярослава Марини Офісу стало відомо, що її чоловіка тримають у камері, де кількість людей перевищує кількість спальних місць, через що він змушений спати на холодній підлозі, навіть без матрацу. Ці дії порушують всі норми міжнародного права, українського і навіть російського законодавства.

Омбудсмен Дмитро Лубінець наголосив, що катування та нелюдське поводження під час російського вторгнення є воєнними злочинами та злочинами проти людяності для національних та міжнародних механізмів правосуддя!

«Притягнення Російської Федерації до відповідальності – мета України та обов’язок всього демократичного світу!» - зазначив Дмитро Лубінець.




Схожі новини: