НАТО можуть відправити окремі війська в Україну: ДЕТАЛІ

Переглядів: 647

8 червня 2023 09:55

НАТО можуть відправити окремі війська в Україну: ДЕТАЛІ фото

Якщо Україні не буде надано реальних гарантій безпеки на липневому саміті Альянсу, то деякі країни-члени НАТО розглядатимуть відправлення військ в Україну.

Про це повідомив колишній генсек НАТО Андерс Фог Расмуссен.

Він зауважив: якщо НАТО не надасть Україні чітких гарантій безпеки, то деякі країни можуть «вжити заходів в індивідуальному порядку».

«Ми знаємо, що Польща активно займається наданням конкретної допомоги Україні. І я не виключав би можливості, що Польща діятиме ще сильніше в цьому контексті на національній основі, а за нею підуть країни Балтії, ймовірно, включно з можливістю розміщення військ на землі», – сказав Расмуссен.

Слова колишнього генсеку пролунали після заяви чинного генсека НАТО Єнса Столтенберга про те, що хоча питання гарантій безпеки для України буде включено до порядку денного саміту, проте, згідно з п'ятою статтею Вашингтонського договору, НАТО може забезпечувати всіляку безпеку лише для своїх повноправних членів.

Екс-генсек Альянсу додав, що важливо, аби Україна отримала гарантії безпеки у письмовому вигляді, і, бажано, ще до саміту. Ці гарантії мають містити обмін розвідданими, спільні навчання, нарощування виробництва боєприпасів, сумісність з НАТО, а також постачання озброєння у кількості, яка дозволить стримувати росію від майбутніх атак.




Схожі новини: