Борис ЗАБАРКО, друг «МВ»: "Ми ще повернемося до Мелітополя"

Переглядів: 683

6 червня 2023 14:56

Борис ЗАБАРКО, друг «МВ»: Ми ще повернемося до Мелітополя фото
Борис Забарко з двома президентами - України та Німеччини: на фото він в центрі, вони поруч

Борис Михайлович Забарко - доктор історичних наук, голова Всеукраїнської асоціації євреїв-колишніх в’язнів гетто та нацистських концтаборів, керівник науково-просвітницького Центру «Память Катастрофи», віце-президент Міжнародної спілки громадських обєднань євреїв-колишніх в’язнів фашизму, член Наглядової ради Міжнародного фонду «Взаєморозуміння і толерантність», член Міжнародної ради австрійської альтернативної служби за кордоном. 21 серпня 2020 р. став кавалером ордена «За заслуги» II ступеня. Після 24 лютого 2022-го разом з родиною змушений був тимчасово виїхати з Києва до Німеччини.

В дитинстві в Шаргороді в мене були дві мови - ідіш та українська. А далі були война і гетто. Ми з мамою вижили, батько загинув на фронті. Надалі була деокупація, школа, Чернівецький університет і знов сільська школа. А потім - Інститут історії та Інститут світової економіки НАНУ, де я перейшов на російську, яка відтоді є для мене основною. То ж нею і продовжу.

Я от души поздравляю «МВ» с возобновлением работы сайта. Верю, что не за горами освобождение Мелитополя, возобновление работы редакции и типографии. Наше сотрудничество было плодотворным, уверен в его продолжении.

Помню, как мы открывали в Мелитополе памятник жертвам Холокоста, как посещали памятники в Астраханке и Константиновке. Помню гостеприимство семьи Кумок и Игоря Богданова (увы, он ушел из жизни в самом начале оккупации).

Помню наши с Михаилом поездки в Израиль. В Яд Вашем, где была в том числе презентация моей книги на английском, изданной в вашей типографии. В Тель-Авив, где мы продолжили презентацию книги, участвовали в работе конференции в Тель-авивском университете и конференции «Аз-Из», а также презентовали нашу организацию «Укр-Аз-Из».

Из Германии с любовь, уважением и надеждой на скорую встречу: сначала у меня в Киеве, потом у вас в Мелитополе.

Борис Забарко в Мелітополі

Ми с Борисом Михайловичем в Тель-Авіві

 




Схожі новини: