Медик пояснила, за яких порушень не можна їсти холодець

Переглядів: 1816

28 грудня 2022 13:45

Медик пояснила, за яких порушень не можна їсти холодець фото

За словами лікаря-дієтолога Анжеліки Дюваль, холодець протипоказаний людям з подагрою, панкреатитом, камінням у нирках.

Медик пояснила, які проблеми можуть виникати при вживанні холодця. Анжеліка Дюваль зазначила, що ця страва є багатим джерелом пуринів – органічних сполук, які при потраплянні в організм сприяють кристалізації солей сечової кислоти, камнеутворенню. З урахуванням цієї особливості холодець не можна їсти при деяких порушеннях.

“Через високий вміст пуринів в інгредієнтах таких страв як холодець або заливне, їх вживання заборонено при подагрі”, – заявила фахівець.

Крім того, холодець не повинен бути присутнім у харчуванні людей з діагностованим панкреатитом (захворювання підшлункової залози). Дюваль попередила: його вживання у разі цієї патології може спровокувати загострення.

Ще одне порушення, при якому не можна їсти холодець – каміння у нирках та сечовому міхурі. Сечокам’яна хвороба також здатна посилюватись під впливом великої кількості пуринів.

Медик наголосила: навіть за відсутності названих порушень вживання холодця може погіршити самопочуття, оскільки він є важкою стравою. Впоратися з його засвоєнням організму допомагають приправи.

«Не просто так холодець їдять із чимось гострим, наприклад, із хріном чи гірчицею. Ці спеції провокують виділення шлункових соків і роблять перетравлення швидшим та якіснішим», – повідомила дієтолог.




Схожі новини: