Підготовка дитини до вступу в школу: поради батькам

Переглядів: 823

11 грудня 2022 18:25

Підготовка дитини до вступу в школу: поради батькам фото

Хтось із дітей у 6 років готовий до школи, а когось краще віддавати у 7 років. Це залежить від рівня психічного розвитку. І початок навчання у 6 років, і у 5.5, і у 7 є нормою. Дамо кілька порад щодо того, як швидко записати дитину до школи, навіть, якщо ви за кордоном, а також щодо підготовки до співбесіди.

Якщо у старших дітей, які вступають до коледжів чи університету роль батьків незначна, то маленька дитина залежить від вас, вона не обирає ані школу, ані першого вчителя. Саме він першим веде школяра до країни знань. Тому цей вибір відповідальний. Як і проходження співбесіди, яка є обов’язковою при вступі у більшість навчальних закладів у перший клас. І тут важливі не стільки знання, як психологічна готовність.

Головним чином перевіряють саме її. Електронний вступ дуже спростив процедуру подачі документів. Особиста присутність батьків не потрібна для нього. Треба лише зареєструватися на сайті school.isuo.org, заповнити заяву та трохи зачекати, поки школа опрацює її. Дуже просто та зручно!

Краще думати про вступ, обрати школу приблизно у квітні, щоб починаючи з травня спокійно подати документи. В першу чергу зараховують тих, хто територіально проживає поруч зі школою. Інші діти також можуть потрапити на навчання, але лише за наявності вільних місць.

Підготовлено за підтримки маркетплейсу Букі: https://buki.com.ua/tutors/molodshi-klasy/

Які типові проблеми майбутніх першокласників заважають вступити до школи без проблем?

Найчастіше педагоги скаржаться:

  • що дитина не має комунікативних навичок;
  • що у неї погано розвинена моторика рук для письма;
  • що вона неуважна;
  • що дитина агресивна;
  • що швидко стомлюється.

Проте можна сформувати психологічну готовність у дитини, більше їй читаючи книжок, розмовляючи з нею, також дуже корисні активні ігри з дитиною, прогулянки на свіжому повітрі, розмови про школу та її переваги.

Як проходить співбесіда до першого класу?

Класичні питання:

  • ім’я;
  • дата народження;
  • розпорядок дня;
  • професія батьків;
  • назви пір року, місяців;
  • назви тварин, рослин, птахів;
  • кольори;
  • фігури.

Щоб допомогти дитині, потренуйтеся з нею, задайте їй ці питання. Можна найняти репетитора, це допоможе навчитися майбутній взаємодії з вчителем. Репетитор має відповідну освіту: вчитель початкових класів. Отже, він знайде підхід до дитини. Подбайте, щоб дитина пройшла співбесіду успішно. Поцікавтеся заздалегідь, чи взагалі потрібна вона у вашій майбутній школі. А проходять її не скрізь.

Нічого особливо складного задавати не будуть. Не хвилюйтеся та налаштуйтесь на позитив. Дитина його відчує та буде добре ставитися до навчання. Деякі діти з нетерпінням чекають на перший клас, бо батьки пояснюють їм, що там буде цікаво. Отже, батьки мають попіклуватися про готовність до школи. Якщо ви бачите, що в 6 років є проблеми, краще рік зачекати. Кожна дитина розвивається із своєю швидкістю.

Якщо майбутній першокласник агресивний чи має інші проблеми, краще долучити до підготовки не тільки репетитора, а й дитячого психолога. Він знає, як діяти, що робити, як перенаправити енергію дитини у позитивне русло. Ту саму пораду можна дати батькам дітей, які є дуже замкненими та сором’язливими. Психолог може допомогти майбутньому першокласнику стати більш уважним, впевненим в собі. Є спеціальні методики, що передбачають аналіз дитячих малюнків, рухові вправи, казкотерапія.




Схожі новини: