Ускладнення після імплантації зубів

Переглядів: 1359

8 листопада 2022 07:38

Ускладнення після імплантації зубів фото

Процедура імплантації зубів – це перевірена часом та мільйонами пацієнтів операція. Незважаючи на те, що сучасна медицина дійшла до високого рівня, існує ймовірність ускладнень від яких, нажаль, неможливо застрахуватися. Цей процент надзвичайно малий і становить усього 1-2%, але в деяких випадках і його можна уникнути, бо він, крім іншого, залежить від дій пацієнта після протезування.

Самопочуття після імплантації зубів

Оскільки імплантація – це в першу чергу операція, то після неї будуть деякі дискомфортні відчуття, які зникають протягом місяця.

Для встановлення титанового стрижня розсікаються ясна, тож у першу чергу вони і страждають. Одні з найбільш поширених проблем – запалення ясен, болісний синдром, кровоточивість, гематоми, набряк м'яких тканин.

Самопочуття після імплантації може ускладнюватися субфебрильною температурою (тримається на позначці 37 градусів і не спадає), що продовжується декілька днів. Це нормально, бо організм намагається впоратись із наслідками оперативного втручання.

Можливі ускладнення після імплантації у вигляді виділень з носу або його закладеності. Це пов'язано з імплантацією у верхню щелепу, внаслідок чого могла відбутися перфорація дна гайморової пазухи.

Однією з найгірших проблем вважається періімплантит (запалення усіх тканин, оточуючих імплант), бо це з великою вірогідністю призводить до відторгнення імпланту.

Десна після імплантації

Під час установлення тітанового стрижня однією з перших страждає десна. Тому особливу увагу приділяють не тільки зняттю больового синдрому, але й її найшвидшому загоєнню.

Одразу після операції у пацієнта спостерігається припухлість десни та набряк щоки, слизової оболонки. В перші дні після операції прописують знеболююче, щоб зняти дискомфортні відчуття. Для зняття набряку лікар може запропонувати полоскання харчовою содою, хлорфіліптом, або препаратами, які найбільш оптимальні у вашому випадку.

Причиною неприємних відчуттів можуть бути і помилки стоматолога під час протезування (наприклад, травма десни буром). Після такого ушкодження можуть розвитися шкідливі мікроорганізми, які є причиною не тільки хворобливих відчуттів та почервоніння, але й неприємного запаху з рота.

Але і пацієнти можуть стати причиною ускладнень після імплантації зубів. Частіше всього вони нехтують обов'язковими правилами гігієни, через які залишки їжі або шкідливі мікроорганізми потрапляють у рану та призводять до дискомфортних відчуттів.

Щоб запобігти цьому, треба дотримуватися простих рекомендацій:

  • використовувати спеціальні розчини для очищення протеза;

  • правильно чистити незнімний протез (рекомендації щодо цього дає стоматолог);

  • слідкувати, щоб всі залишки їжі були видалені;

  • якщо з'явились перші ознаки набряклості або неприємний запах, зробити слабкий розчин ромашки, календули або шавлії і прополоскати ротову порожнину.

У випадку, коли нічого з вищезгаданого не допомогло, обов'язково зверніться до свого стоматолога. Він проведе огляд і визначить причину, що призвела до дискомфорту.

Болі після імплантації зубів

Після імплантації зубів у людини можуть з'явитися різні типи болю. Кожний із них пов'язаний з конкретною причиною, тому розберемося з ними по черзі.

Болючі відчуття можуть виникнути на етапі загоєння, додаткового втручання (при необхідності, яку визначає лікар), недотримання лікарських рекомендацій або гіперчутливості до препаратів.

У перші три дні можуть сильно проявлятися больові відчуття, тому потрібно дати собі відпочинок, в ідеалі не працювати. Це пов'язано з тим, що організм може по різному відреагувати на імплантацію. Одні практично одразу перестають відчувати біль, а в інших вона тримається до тижня, а то і більше.

Іноді больові відчуття поширюються не тільки на ротову порожнину, а і на інші ділянки тіла. Наприклад, головні і шийні болі, які вважаються нормальними проявами (до 3-5 днів після операції).

Фото lukashuk.com.ua

На 4-10 дні може відчуватися ниючий біль у мімічних м'язах і яснах. При плановому загоєнні симптоми зникають на десятий, максимум – на дванадцятий день. Якщо після цього терміну проблема продовжує турбувати, треба негайно звернутися до лікаря.

Больові відчуття з'являються і через декілька місяців після імплантації. Найпоширеніші варіанти – проблеми з абатментом або заглушкою, які розхиталися і викликали неприємні відчуття.

Менше ніж в 1% випадків болі викликані переімплантитом та відторгненням імплантату. В цьому випадку імплант знімають, а стоматологи вирішують, як вийти із ситуації (реімплантація з інших матеріалів або інші види протезування).

Імплантація зубів — наслідки

Підсумовуючи вищесказане, зупинимося на моментах, які слід знати кожному після імплантації.

Нормально, якщо:

  • протягом семи днів у вас з'явиться головний біль (пульсуючий), із рани виділяється сукровиця;

  • у перші дві-три доби спостерігається субфебрильна температура, що не перевищує 38 градусів;

  • ясна та/або щоки набрякли (до чотирьох днів після операції).

Не нормально, якщо:

  • біль та/або виділення сукровиці продовжується більше семи днів;

  • температура піднялась вище 38 градусів або продовжується більше 2-3 днів;

  • набряк не спадає більше чотирьох днів;

  • імплант став рухомим (це ще один привід звернутися до стоматолога).

При своєчасному візиті до лікаря можна уникнути ускладнень, таких як ураження трійчастого нерва, сильна кровотеча, проблем з гайморовими пазухами (особливо якщо раніше вже були проблеми з ними) та ін.

Також потрібно дотримуватися обов'язкових правил після протезування:

  • протягом перших чотирьох годин після імплантації категорично заборонено їсти та пити;

  • обмежте вживання (а краще виключіть під час загоєння) гарячих, холодних, гострих страв, липкої та твердої їжі;

  • на перші два тижні відмовтесь від алкоголю та куріння;

  • уникайте перші 2-3 тижні відвідування лазень та саун.

Якщо ви будете притримуватися цих простих правил, час загоєння, а з ним і дискомфортні відчуття суттєво зменшаться.




Схожі новини: