Особливості укладення шлюбного контракту в Україні

Переглядів: 1781

17 жовтня 2022 07:54

Особливості укладення шлюбного контракту в Україні фото

Шлюбний контракт не є популярною опцією перед укладанням шлюбу в Україні. Менталітет багатьох людей не дозволяє відійти від принципів довіри та поваги, а тому заважає їм укласти цей документ. Перед складанням такого контракту, пари нерідко допомагає якісна юридична консультація, після чого вирішують, чи варто підписувати даний договір.

Що таке шлюбний контракт?

Якщо вірити соціологічним дослідженням, то в Україні шлюбний контракт укладають лише 2% пар, які вирішили вступити в шлюб. Стільки ж вирішує укласти такий договір вже під час подружнього життя.

Найчастіше шлюбні контракти укладають такі подружжя, в яких одна зі сторін має громадянство іншої держави. 

Ключовою опцією шлюбного договору є регулювання майнових відносин між сторонами подружжя. Даний документ регулює сімейні відносини між подружжям, а також дозволяє регулювати майбутні відносини, що стосуються їхніх дітей.

Шлюбний договір укладається тими особами, які тільки вирішили подати заяву на реєстрацію шлюбу, а також подружжям, що вже перебуває в зареєстрованому шлюбі.

Укладати такий договір можуть будь-які сімейні пари, і це ніяк не залежить від тривалості подружнього життя, тому укласти його можна навіть перед розірванням офіційних відносин. Важливо також розуміти, що даний вид договору не може бути укладений без реєстрації шлюбу.

Укладається шлюбний контракт в письмовій формі та засвідчується нотаріусом.

Особливості, що передбачені шлюбним договором

У випадку з розірванням шлюбу, даний документ може визначати дуже широке коло різноманітних майнових та сімейних відносин. Більше інформації можна дізнатися звернувшись за консультацією до адвокат розлучення Львів.

Наприклад, такий контракт має право визначати правила, що відповідатимуть за користування майном подружжя, порядок користування житлом, регулювати право подружжя на майбутнє утримання, встановлювати поділ майна у випадку розірвання шлюбу.

Також варто розуміти, що відмовитися від шлюбного договору можна тільки за спільною згодою обох сторін. Для цього необхідно звернутися до державного чи приватного нотаріуса та написати заяву про відмову від контракту.

Спеціалісти адвокатського об'єднання "Бачинський та партнери" готові надати юридичні консультації та свою допомогу в укладенні шлюбного контракту. Фахівці готові розібратися в усіх аспектах майбутнього договору та розповісти про можливі нюанси. Більше інформації можна дізнатися на сайті: legalaid.ua




Схожі новини: