ТОП-5 медичних досліджень в терапії цього літа

Переглядів: 620

28 жовтня 2021 09:38

 ТОП-5 медичних досліджень в терапії цього літа  фото

Медицина постійно розвивається: з’являються нові ліки, методики медичної допомоги, проводяться цікаві дослідження. Підсумовуючи літо, можна розповісти про низку цікавих новин медицини.

Почалися випробування вакцини від чуми

Чума – давній ворог лдства, хвороба, яка була причиною низки вкрай руйнівних епідемій у Європі та Азії ще за часів Середньовіччя. Зараз масова захворюваність на чуму не така висока, але локальні спалахи хвороби досі турбують деякі країни. Ця хвороба є бактеріальною інфекцією, тож, на відміну від коронавірусу COVID-19, антибіотики є вельми ефективними у боротьбі з хворобою. Однак для збільшення шансів на одужання важливо якнайраніше розпочати курс лікування. А чуму не так легко розпізнати.

Вакцини ж від чуми, яка б дозволяла сформувати імунітет від хвороби, не було – технології, які використовували для створення вакцини від правцю або дифтерії, для цієї мети не підходять. Тому вчені Оксфордського університету використали для розробки вакцини технологію, яку використовувала фірма AstraZeneca для розробки вакцини від коронавірусу. Йдеться про модифікований аденовірус, який не може розмножуватися в тілі людини. Робота над вакциною триває, влітку закінчилися експерименти на тваринах.

Найдавнішому штаму чуми 5 тисяч років

До речі, археологи знайшли на території Латвії череп чоловіка ,який хворів на чуму біля 5 тисяч років тому. Він – новий претендент на звання нульового пацієнта цієї горезвісної хвороби.

Нові дослідження спростували міф про уповільнений метаболізм людей середнього віку

Цього літа у журналі Science були опубліковані результати дослідження, в якому брали участь 6400 людей віком від 8 днів до 95 років з 29 країн світу.

Згідно з результатами проведеної роботи є чотири фази метаболізму:

  • від народження і до першого року життя, де стається пік, коли обмін речовин двічі швидший за середній у дорослої людини і є найшвидшим за все життя;
  • від року і до 20 – повільне і поступове уповільнення;
  • від 20 і до 60 років – стабільний період;
  • від 60 років – поступове уповільнення.

Тобто протягом усього так званого середнього віку метаболізм людини стабільний. Причини набору зайвої ваги слід шукати у інших факторах.

У Британії майже третина населення зрілого віку має низку хронічних хвороб

Статистику збирали серед 17 тисяч людей, які народилися в один тиждень 1970 року. Виявилося, що біля третини опитуваних мають хронічні проблеми. Здебільшого це різні хвороби спини та хребта, високий тиск тощо.

Тест на антитіла для діагностики коронавірусу не потрібен

Ціла низка досліджень дозволила вже цього літа заявити досить однозначно: тест на антитіла від коронавірусу COVID-19 не є ефективними. Як пояснювали працівники Медичного інституту Північно-Західного університету США крім антитіл у боротьбі з коронавірусом важливу роль грає клітинний імунітет, який тестом не аналізується. І те, яка саме захисна система грає ключову роль у боротьбі з коронавірусом, не вийде передбачити – це індивідуально. Відповідно об’єктивність і відтак ефективність тесту непередбачувана, а відтак фактично – нульова.

*




Схожі новини: