Що відбувається на ринку кредитування України в 2021 році

Переглядів: 824

15 травня 2021 07:17

Що відбувається на ринку кредитування України в 2021 році фото

У 2021 році, як і раніше, ставки за споживчими кредитами дуже високі, та й доступні вони далеко не всім. НБУ та Уряд України планують ряд кроків в напрямку вдосконалення процесу видачі кредитів і прийняття законів, які зроблять кредити доступнішими й більш затребуваними у громадян України.

Ситуація на ринку кредитування на початку 2021

В цілому ситуація на ринку кредитування України поліпшується, але все одно вона далека від ідеалу:

  1. Банки заявили про готовність позичати готівкою до 1 млн. гривень, частина з них готові без застави надати кредити до 500-750 тис. гривень. Але за умови офіційно підтвердженого високого доходу.
  2. Облікова ставка знизилася з 2020 року з 11 до 6%, а ставка за гривневими депозитами - з 15 до 8,6%.
  3. Ставка за гривневими споживчими кредитами знизилася всього на 3%, а на ділі річна ставка досягає 50-60%, а в разі беззаставних кредитів готівкою - до 100%.
  4. На сьогоднішній день банки зобов'язані надавати повну інформацію про всі кредити, щоб потенційні позичальники реально уявляли відсотки й суму, яку вони повинні будуть повернути.
  5. Для взяття кредиту без застави до 50-100 тис. грн. потрібен мінімальний пакет документів у вигляді паспорта та ідентифікаційного кода. Це стосується і тих, хто хоче отримати гроші в кредит онлайн, і тих, хто збирається оформити кредит у відділені.
  6. Сьогодні банки рідко призначають комісію за видачу кредиту, але вимагають оформлення страховки за фіксованою вартістю або призначають щомісячний страховий платіж, що за фактом є надбавкою до процентної ставки.
  7. Більш поширеним стає повернення кредиту онлайн з поточного рахунку, коли в певні дні відбувається регулярне списання банком коштів з картки. Це зручніше і вигідніше, оскільки при погашенні кредиту через банківську касу стягується комісія близько 1%.
  8. Здійснюється оформлення кредитних карт, які вигідніше споживчих кредитів за умови дотримання деяких умов їх використання.
  9. Зростає кількість мікропозик через МФО. Щоб не натрапити на організації із сумнівною репутацією, завжди перевіряйте кредитодавця через сервіси з оглядами МФО. Наприклад, завжди можна ознайомитися з умовами кредиту від AlexCredit за посиланням.

10.  За випуск кредиток плата не потрібна, але абонплата зазвичай присутня. При оплаті товарів карткою відсоток не стягується, а ось отримання готівки через банкомат обійдеться в 1-2% від суми переведення в готівку грошей.

11.  Діє Кредитний реєстр Національного банку, в якому зібрані дані про всіх позичальників, що полегшує виявлення неблагонадійних клієнтів.

Що ще чекати від 2021?

Протягом 2021 року очікуються наступні зміни на ринку кредитування:

  • Нацбанк України прогнозує зниження рівня кредитних ставок. Але точні цифри не озвучені, як і те, яким чином планується цього досягти.
  • Продовжується підвищення ваги ризику для незабезпечених кредитів для покриття несподіваних втрат. Так з липня 2021 рік вага ризику становитиме 125% при діючих зараз 100%.
  • Після підпису Президентом вступить в силу прийнятий в двох читаннях Закон про посилення захисту боржників від колекторів. Це дозволить НБУ здійснювати контроль за діяльністю колекторських фірм і захищати позичальників від неправомірного тиску.

Хотілося б вірити, що зроблені та заплановані кроки поліпшать ситуацію на ринку кредитування України в поточному році.

*




Схожі новини: