Для тих хто мріє про власний бізнес в Україні: з чого почати?

Переглядів: 822

17 березня 2021 18:35

Для тих хто мріє про власний бізнес в Україні: з чого почати? фото

Мрієте почати власну справу, маєте ідею цікавого сервісу, але не хочете реєструвати окрему юридичну особу? Є простіший шлях. Ви можете працювати як фізична особа-підприємець. Таку форму бізнесу значно простіше створити, до того ж є можливість економити на податках. Тож як стати підприємцем? Давайте розберемося, як цей процес виглядає крок за кроком.

Для чого взагалі реєструвати свій бізнес?

Якщо ви ведете самостійну економічну діяльність, вам найкраще офіційно зареєструватися. У цьому є цілий ряд переваг.

●      Відсутність проблем з банками.

Якщо ви є звичайною приватною особою і починаєте отримуєте великі платежі на свою картку, банк може їх заблокувати та вимагати пояснення про походження цих коштів. Цих проблем немає, якщо ви офіційно зареєстрований підприємець.

●      Співпраця з іншими підприємствами.

Статус ФОПа дає можливість укладати офіційні договори з організаціями, працювати безготівковими розрахунками. Іншими словами, ви стаєте повноправним учасником бізнес-процесів, на рівних спілкуєтеся з іншими підприємцями та навіть маєте можливість працювати з великими фірмами чи установами.

Ще одна перевага — робота із за кордоном. Якщо не впевнені в умовах співробітництва, то завжди можете перекласти надіслані вам документи. Так, на TranslationReport можна знайти надійний сервіс, де вам перекладуть документи будь-якої складності. У сьогоднішньому цифровому світі можливості для заробітку не обмежуються кордонами України.

●      Трудовий стаж.

Працюючи ФОПом, ви забезпечуєте собі трудовий стаж, офіційне місце роботи, самі відраховуєте за себе необхідні соціальні внески.

●      Робота без обмежень.

Маючи офіційну реєстрацію, ви не переживаєте за проблеми з державною бюрократією. Спокійно укладайте договори, наймайте співробітників та виводьте свої прибутки будь-яким зручним способом.

Чому саме ФОП?

Фізична особа-підприємець (ФОП) або ж приватний підприємець — це дуже поширений вид діяльності в Україні. Є сотні тисяч підприємців, які навіть не мають власної справи, а фактично є класичними найманими робітниками. Фішка в тому, що працюючи як ФОП зі спрощеним оподаткуванням, ви сплачуєте значно менше податків і зборів, ніж у випадку, коли фірма відраховує ці збори за вас як звичайного працівника.

Статус фізичної особи-підприємця дає право офіційно виробляти продукцію, торгувати або ж надавати послуги. Більшість українських фрілансерів є ФОПами. Тут варто також зазначити, що ФОПом в Україні може бути й громадянин іншої держави. Така можливість приваблює багатьох іноземців, які не прив’язані до якогось офісу, і хочуть економити на проживанні та харчуванні. Важлива умова — така людина має отримати податковий номер і оформити право постійного проживання в Україні.

Переваги ФОПа перед приватними підприємствами (ПП) чи товариствами з обмеженою відповідальністю (ТОВ):

  • простіше реєструвати;
  • простіше працювати;
  • дешевша підтримка;
  • економія на податках завдяки спрощеній системі.

Як реєструватися?

Реєстрація фізичної особи-підприємця є безкоштовною. Головні вимоги — вам уже виповнилося 16 років і ви маєте місце реєстрації. Сьогодні цю процедуру можна зробити двома способами і доволі швидко: у державного реєстратора або ж онлайн на єдиному порталі державних послуг Дія.

Оформлення через державного реєстратора виглядає так:

1)     заповнюємо форму №10 та заяву на реєстрацію ФОП;

2)     за класифікатором видів економічної діяльності (КВЕД) вибираємо той, який найбільше підходить нашому бізнесу;

3)     подаємо заяву і копію паспорта державному реєстратору і забираємо відповідну виписку з Єдиного державного реєстру, вона допоможе оформити банківський рахунок;

4)     заводимо книгу обліку доходів;

5)     подаємо реєстратору (або податковій) заяви про перехід на єдиний податок і на реєстрацію книги доходів.

На порталі Дія ця процедура виглядає по-іншому:

1)     отримуємо електронний цифровий підпис (найзручніше — через ПриватБанк);

2)     вибираємо потрібний КВЕД;

3)     заповнюємо на сайті Дія заяву та вибираємо тип оподаткування;

4)     протягом доби на Дії з’явиться необхідна нам виписка з реєстру;

5)     в електронному кабінеті платника податків реєструємо свою книгу обліку доходів.

Підсумовуючи сказане

Фізична особа-підприємець — це хороший вибір для самозайнятих фахівців або маленьких бізнесів, які займаються простою діяльністю і хочуть мати вигідне оподаткування та просту схему звітності. Сьогодні це дуже популярно, особливо серед незалежних фрілансерів, а також IT-фахівців. На додаток, чимало великих компаній надають перевагу не наймати персонал як звичайних працівників, а оформляти стосунки з ними як з ФОПами.

Не бійтеся стати незалежним. Це просто і дуже вигідно!

Олена Крилова

Починавши як звичайний найманий працівник, Олена Крилова згодом наважилась на самостійне плавання, і ось вже понад 10 років працює як незалежний фрілансер. Вона залюбки ділиться своїм досвідом, корисними порадами, лайфхаками, а ще аналізує важливі тенденції на ринку праці. Як каже Олена, найбільше вона вдячна фрілансу за те, що дозволив їй поєднувати роботу зі своєю пристрастю — подорожами.

*




Схожі новини: