Морепродукти: все найцікавіше

Переглядів: 1089

13 березня 2021 19:36

 Морепродукти: все найцікавіше  фото

Дари моря риба, креветки, мідії, краби, кальмари були продуктами першої необхідності ще у Стародавній Греції. Для жителів Азії вони вважалися найкращою їжею з незапам'ятних часів. А ось європейці гідно оцінили морепродукти набагато пізніше. Сьогодні страви з них стають все популярнішими, у багатьох європейських ресторанах вони мають статус елітних. Проте останніми роками все більше людей цікавиться здоровим способом життя, цілком виправдано звертаючи увагу на морепродукти.

Ми зібрали низку фактів, які корисно та цікаво знати як любителям морських делікатесів, так і тим, хто бажає познайомитися з ними ближче:

  • Вживання морепродуктів сприяє збільшенню тривалості життя. І це підтверджують не лише результати наукових досліджень, які доводять позитивний вплив корисних речовин, що містяться у морепродуктах, на здоров'я та самопочуття людини. Найкращим свідченням на користь цього факту є показники тривалості життя у Японії, де раціон мешканців містить велику кількість дарів моря. Японці живуть в середньому 84 роки, та багато з них можуть похвалитися міцним здоров'ям і гарною працездатністю і в 90-річному віці. Регулярне споживання морепродуктів справді робить людей міцними і здоровими.
  • Місяці, коли їдять устриць. Існує повір’я, що устриці придатні для вживання лише в період з вересня по квітень. Чому? По-перше, на літо припадає період розмноження устриць, тому вони набувають гіркуватого присмаку. По-друге, влітку цвітуть водорості, які є джерелом небезпечних токсинів, а отже устриці, що мешкають у цих водоростях, можуть зашкодити здоров’ю людини. Крім того, у сезон спеки молюски складніше зберігати свіжими. Однак усі ці сезонні заборони в сучасних реаліях — не більше ніж пересуди. Зараз устриці, за винятком окремих видів, вирощують на фермах, де суворо контролюються середовище, умови, а також усі процеси життя молюсків, зокрема й розмноження. Відтак ризик того, що на вашому столі опиниться устриця з “неправильним” смаком, зведено до мінімуму. До того ж, в епоху існування всіх необхідних умов зберігання і транспортування устриці можна сміло їсти протягом усього року.
  • Чорна тигрова креветка — чемпіон у “важкій вазі”. Це найбільша креветка серед своїх “родичів” (а загалом у природі їх налічується близько 2 000 видів). При довжині тіла у 35 сантиметрів окремі екземпляри можуть важити 650 грамів.
  • Світова першість із поїдання устриць щороку проводиться в Новому Орлеані (США). Учасники мають можливість не тільки досхочу наїстися, а й отримати грошовий приз. Організатори вручають переможцю 1 000 доларів. Чинною рекордсменкою є Соня Томас, яка у 2012 році змогла за 8 хвилин з'їсти 564 устриці. В середньому дівчина ковтала 70 молюсків за хвилину.
  • Світовою столицею мідій називають бельгійське місто Ерсек. Тут працює єдина у світі біржа мідій. Відвідувачам біржі пропонують придбати найкращих молюсків, охочі можуть спробувати їх просто на місці.
  • Крабові палички не містять крабового м'яса. Продукт, такий популярний серед українців, складається з подрібненої риби з додаванням різних барвників та ароматизаторів. З'явилися такі палички в минулому столітті у Японії. Оскільки крабове м’ясо входило до складу багатьох національних страв, а кількість крабів стрімко зменшувалася, винахідливі японці вирішили замінити оригінальний продукт його імітацією.
  • Омари довгий час можуть обходитися без води. Ці морські мешканці можуть дихати, поки їхні зябра залишаються вологими. Наприклад, французький поет-романтик XIX століття Жерар де Нерваль прогулювався вулицями Парижу разом зі своїм омаром на прізвисько Тібо, якого водив на шовковому повідку.

Доведено: морепродукти допомагають здолати депресію, додають оптимізму і покращують роботу мозку. А ще вони дуже смачні, якщо їх правильно зберігати і готувати. Це чудово знають і вміють талановиті кухарі ресторану “Анчоусна” у Львові. Щиро радимо завітати туди, аби відчути затишну атмосферу ресторану і скуштувати морських делікатесів на будь-який смак. Серед безлічі риби, устриць, мідій, кальмарів та іншої морської смакоти наші специ допоможуть обрати саме те, що вам до вподоби. Особливо зайнятим людям стане у пригоді доставка морепродуктів у Львові . Куштуйте вишукані страви і відкрийте в собі справжнього гурмана!

*




Схожі новини: