Для учнів Мелітополя: як подати заявку в ВУЗи за кордоном?

Переглядів: 945

4 березня 2021 13:00

 Для учнів Мелітополя: як подати заявку в ВУЗи за кордоном? фото

Який випускник не мріє про вищу освіту, що принесе добре працевлаштування з хорошим заробітком? Не секрет, що дипломи європейських університетів є значно престижнішими за вітчизняні, адже українські виші, на жаль продовжують працювати в час епізодичних реформ. Та мало хто має сміливість і пробує туди поступити. Насправді ж це цілком реально. Як же грамотно подати заявку до закордонного вишу, щоб вона відкрила вам шлях до престижної освіти та успішної кар’єри?

Обираємо правильні університети

Для початку варто наголосити на головному, на нашу думку, моменті. Якщо все ж зібралися вступати за кордон, не варто звертатися до фірм, які пропонують допомогу з вступом. Таких агенцій нині чимало, але варто пам’ятати, що більшість з них співпрацюють з конкретними університетами, отримуючи від них «плюшки» за кожного вступника. Тож вам будуть наполегливо рекомендувати йти в університети, які насправді не дуже вам і підходять. Найкраще витратити трохи часу і розібратися в питанні самому.

Перед тим, як починати нашу вступну кампанію, треба визначитися, а де саме ми б хотіли вчитися. Погодьтеся, за кордоном вибір значно більший, ніж в Україні. Тому перелік потенційних місць навчання варто звузити. Потиняйтеся студентськими форумами, спільнотами в Telegram, розпитайте знайомих старших випускників, де кращі умови для навчання. Крім того, варто врахувати такі чинники:

  • потреба в спеціальності;
  • вартість навчання;
  • ціни на проживання та харчування;
  • місцезнаходження вишу (у великих містах завжди все дорожче).

Так ви можете сформувати своєрідний пул вишів, з якими можна працювати.

Ваші документи — це ваше обличчя

Поговоримо про найголовніше, що треба знати, готуючи документи на вступ.

  1. Сертифікат про знання мови

Навчання за кордоном має одну особливість — воно ведеться іноземною мовою. Сертифікат про знання мови — перша вимога переважної більшості закордонних університетів. Тому найперше, про що вам треба потурбуватися — це скласти відповідний іспит, отримати офіційний сертифікат і так підтвердити своє знання мови.

  1. Переклад документів

Далі вивчіть, які документи просить від вступників кожен конкретний обраний вами виш. Зазвичай, перелік однаковий, проте можуть бути нюанси. Зверніть увагу, яким чином має бути оформлений переклад ваших освітніх документів. Доволі часто від українських абітурієнтів вимагають не просто нотаріальний, а присяжний переклад. Їх виконують так звані присяжні перекладачі. Для такого статусу вони складають певні іспити та отримують печатку від посольств. Присяжний переклад має бути завірений підписом і печаткою такого перекладача.

  1. Мотиваційне есе

Важливим документом є мотиваційний лист. Ні, навіть не так. Найчастіше він є найважливішим, адже представляє вас приймальній комісії як особистість. Якщо ви подаєтеся на спеціальність, де немає додаткових вступних випробувань, як то є в медицині чи архітектурі. саме мотиваційний лист може зіграти вирішальну роль у рішенні університету про ваше зарахування. Тому найкращим рішенням буде довірити його написання фахівцям. Наприклад, на Top Writers Review ви можете вибрати закордонну компанію з найкращою репутацією, і ваше есе напишуть люди, які дійсно знають чого чекають від студентів європейські університети.

  1. Реєстраційний збір

Щоб почати процедуру подачі документів, звісно, треба буде зареєструватися на вступному порталі сайту університету. Не лякайтеся, якщо вас одразу попросять оплатити реєстраційний платіж. Це поширена практика для закордонних вишів. Так вони можуть відсіяти тих абітурієнтів, які насправді не мають серйозного наміру поступати.

Альтернатива завжди є

Наостанок зауважимо, що крім класичного вступу за кордон, є чимало альтернативних способів стати студентом європейського чи навіть американського університету. Не лінуйтеся, погортайте стрічки новин українських та закордонних освітніх порталів, відвідуйте освітні виставки. Ви здивуєтеся, наскільки багато є стипендіальних програм, грантів, конкурсів, які дають можливість українським школярам отримати вищу освіту за кордоном. Не бійтеся, подавайте заявки на участь у цих програмах. Чимало студентів у Європі навчаються саме в рамках таких освітніх проєктів.

Пам’ятайте, фортуна любить сміливих. Тож будьте сміливі, вірте в себе і не опускайте руки. Тільки так можна досягти своєї мети. Успіхів вам!

Олена Крилова

Олена Крилова — це українська фрілансерка, яка займається саморозвитком і вдосконалює знання іноземних мов. У своїх статтях вона ділиться своїм досвідом та історіями успіху. У вільний час вона любить подорожувати, читати. Улюблений жанр — нон-фікшн і книги «допоможи собі сам».

*




Схожі новини: