Безпечний мотоциклетний шолом: інструкція покупця

Переглядів: 1020

31 липня 2020 20:33

 Безпечний мотоциклетний шолом: інструкція покупця  фото

При виборі мотоциклетного шолома важливі дві речі – комфорт і захист водія. Щоб ці дві основні функції захисної екіпіровки були реалізовані сповна, необхідно підібрати якісну модель. Для цього варто зрозуміти, що визначає якість виробу. То ж на що потрібно звернути увагу при покупці, щоб забезпечити собі надійний захист?

Сертифікати безпеки мотошоломів

Сьогодні існує безліч сертифікатів якості шоломів, включаючи SHARP в Великобританії і CRASH в Австралії, проте ми зосередимося на трьох найбільш поширених:

  1. DOT – це стандарт безпеки для продажу в США. Являється найменш суворим в нашому списку.
  2. ECE – європейська версія DOT, але з вищими стандартами. Цей сертифікат застосовується в 50 країнах і визнаний усіма великими спортивними організаціями у світі.
  3. Snell – приватна некомерційна організація, яка засновує свої стандарти на результатах мотоциклетних перегонів. Тестує мотошоломи з більшою різноманітністю швидкостей і кутів, ніж DOT. Визначає також захист для підборіддя. Тестує візор шолома.

Мотоциклетні шоломи повинні відповідати найвищим стандартам безпеки, тому що від них буде залежати життя людини. Існує багато способів перевірки безпеки шолома, тестування по різних нормативах і випробування на міцність.

Матеріали і захисні елементи мотоциклетного шолома

Коли мова заходить про безпеку, найбільш важливою частиною мотошолома являється оболонка. Вироби, які виготовляються із суміші полікарбонату, легкі і міцні. Моделі зі скловолокна володіють високою ударостійкістю. Це дорожчий варіант. Обидва матеріали є придатними та безпечними для відкритих доріг і високих швидкостей.

Оболонка повинна бути як єдине ціле. Якщо ви не впевнені в тому, що мотошолом виготовлений із цільного шматка, запитайте у продавця або знайдіть заздалегідь інформацію в Інтернеті. Під оболонкою розташована вкладка безпеки, яка виготовляється з пінополістиролу. Матеріал поглинає енергію удару. Деякі моделі не мають такої вкладки, що робить їх більш прохолодними, але менш безпечними.

Варто також звернути увагу на лямки для підборіддя. Є кілька варіантів виконання цієї деталі. Найбільш безпечним являється подвійне «D»-кільце, найпопулярнішим – швидке кріплення. Слід врахувати, що важільна система схильна до пошкоджень.

Тип мотоциклетного шолома

Якщо розраховуєте на про повну безпеку, шолом відкритого типу або 3/4 вам не підійде (якщо ви не катаєтеся на крузері, звичайно). Варто звернути увагу на модуляр і фулфейс. Використовуючи шолом першого типу, райдери отримуються захист всього обличчя при високих швидкостях і поліпшену вентиляцію. Однак, такий додатковий комфорт може коштувати дорого, тому що більшість модулярів не відповідають стандартам сертифікації Snell.

Завдяки вбудованому підборіддю, інтеграли вважаються найбезпечнішими. Зі всіх моделей на ринку вони пропонують найкращий захист, але обмеження конструкції впливає на відведення повітря, про що поговоримо далі.

Система вентиляції

Температура всередині пластикового мотошолома з підкладками може швидко піднятися. Завдяки вентиляції, холодне повітря проникає спереду шолома і виштовхує відпрацьоване через задній отвір. Рівень прийнятної вентиляції також залежить від регіону. Однак, необхідно мати на увазі, що найкраща вентиляція – це більше шумів.

Розмір мотошолома

Щоб визначити свій розмір, необхідно виміряти окружність голови сантиметровою стрічкою на відстані 1,5–2 см вище брів, над вухами і в тій точці на потилиці, яка дає найбільшу окружність. Потім потрібно зіставити отриманий результат з розмірами шоломів, які вказані у таблицях розмірів тих чи інших виробників.

Під час примірки мотоциклетного шолома надіньте його при можливості спільно з екіпіровкою та поносіть кілька хвилин. Якщо обраний шолом здається надто важким або жорстким, спробуйте інші моделі.

*




Схожі новини: