Медицина у Мелітополі видужує

Переглядів: 1531

20 січня 2020 11:50

Медицина у Мелітополі видужує  фото

«Наша медицина видужує на очах. Зміни, які мене радують найбільше, цеможливість обрати свого лікаря тавідсутність годинних черг спочатку за талончиком, а потім на прийом!» - розповідає наша співрозмовниця, мешканка Мелітополя Калашнікова Ольга.

В Мелітополі впроваджуються декілька складових медичної реформи: інститут сімейного лікаря, онлайн запис на прийом «Мій МедКабінет», електронний документообіг у лікарнях та програма «Доступні ліки».Всі ці послуги, які трансформуваливідвідування поліклініки на зручний та комфортний сервіс, доступні для 74% населення Мелітополя. Саме стільки містян вже обрали свого лікаря та підписали декларації. Серед підписаних декларацій: 71 142 з сімейним лікарем, 31 557 з терапевтом, 10 769 з педіатром.

Медичні послуги стають сервісом.

«Записатися на прийом до лікаря прямо на роботі, наприклад, надзвичайно зручно. Я відкриваю в інтернеті особистий кабінет та сторінку свого лікаря і обираю зручний для себе час прийому,» - продовжує свою розповідь пані Ольга.

Для пацієнтів, які обрали свого лікаря та підписали декларацію працює онлайн сервіс «Мій МедКабінет», для онлайн запису на прийом. Всі записані пацієнти відображаються в особистому кабінеті лікаря, який відповіднопланує свій графік та завантаження.

«Також радію, що непотрібно на прийом брати паперову медичну картку. Всі лікарі та медсестри мають комп’ютери та доступ до електронної системи записів-історій хворобисвоїх пацієнтів», - радіє Ольга.

Технічно устатковані та відремонтовані лікарні.

«В моїй амбулаторії, у тій самій будівлі, де веде прийом сімейний лікар, є обладнання, щоб зробити кардіограму, перевірити рівень цукру або зробити аналізи. Матеріали для цих обстежень є в наявності безкоштовно. Більше не треба приходити до лікарні зі своїм папером, спиртом, системою для забору крові тощо», - наголошує пані Ольга.

Завдяки реформі децентралізації за кошти міського бюджету відремонтованота забезпечено всім необхідним для первинних обстежень три амбулаторії міста.

29 аптек міста видають ліки безкоштовно за електронним рецептом.

Кардіопрепарати, ліки для людей, що страждають на цукровий діабет або бронхіальну астму, доступні мелітопольцям безкоштовно за програмою «Доступні ліки».

Процедура отримання ліків надзвичайно проста: сімейний лікар виписує електронний рецепт, який пацієнт отримує на свій мобільний телефон у вигляді коду підтвердження і номеру рецепту. Код підтвердження і номер рецепту – все, що треба знати, щоб одержати ліки в будь-якій з аптек міста з наліпкою «Доступні ліки» на дверях.

«Наша аптека працює за програмою «Доступні ліки» з першого дня запуску програми. За цей період ми не мали жодних проблем з функціонуванням системи, через яку здійснюється відпуск ліків. Національна служба здоров’я України бачить видані рецепти моментально, гроші за ними повертаються протягом 5-10 днів. Сама програма працює цілодобово і без перебоїв. В нашому місті програма користується популярністю серед городян», - розповідає Мушенко Олена, завідувачка аптеки №16 Комунального підприємства «Центральна міська аптека 171» Мелітопольськоі міської ради Запорізької області.

За 9 місяців у Мелітополі було виписано майже 63 000 рецептів, 100 % з яких були погашені – тобто пацієнти отримали свої ліки.

Вищі зарплати сімейних лікарів

Медична реформа зумовила нову модель фінансування медзакладів «гроші йдуть за пацієнтом». Держава почала платити медичним закладам та лікарям за надання конкретних медичних послуг конкретному пацієнту. І відтепер рішення про рівень заробітної плати сімейного лікаря приймає медичний колектив, зважаючи на кількість підписаних з лікарем декларацій та рівень доходу, який сімейний лікар приносить медичному закладу.

«Безперечно я відчула зміни після впровадження сімейної медицини. По-перше, помітно зріс рівень моєї заробітної плати, при чому за дуже короткий період часу. По-друге, сьогодні ми маємо нове технічне та медичне обладнання, яке в рази полегшує нам роботу та підвищує якість медичних послуг», - розповідає Сенік Світлана, сімейний лікар з 23-річним досвідом роботи та завідувачка амбулаторії 10 КНП «Центр Первинної Медико Санітарної Допомоги №2».

Схоже, і медична реформа, і реформа децентралізації ідуть на користь медицині у Мелітополі, і містяни дійсно відчувають зміни.




Схожі новини: