Мелитополец полвека хранил в квартире сундук (ФОТО)

Переглядів: 1627

20 грудня 2019 16:15

Мелитополец полвека хранил в квартире сундук  фото

В Мелитопольском музее стало больше интересных экспонатов.

Мелитополец Сергей Горошанский передал музею вещи, хранившиеся в семье более полувека. Среди них особое внимание привлекает сундук. В не перевозили вещи из Нижнего тагила в Хабаровский край, а потом в Мелитополь. На сундуке спали дети, а теперь это интересный экспонат музея.

Радостью Мелитопольский краеведческий музей поделился на своей странице в Фейсбук:

Чергове поповнення музейного зібрання здійснив киянин Горошанський Сергій Іванович. Він передав до музею родинні цінності: скриню, валізу, праску з чавунною підставкою, дамську сумочку, рахівницю.

Особливий інтерес представляє скриня, кована бляхою, з внутрішнім замком особливої конструкції. Вона виготовлена в Острокаменській артілі «Заря», Свердобллеспромсоюзу (м. Нижній Тагіл, РСФР) в 1953 році.

Скриню придбав дід Сергія Івановича, Горошанський Микита Єфремович, 1894 р.н., який родом з с. Мала Вовча, що на Харківщини. Після розкуркулення, у 1933 р., «добровільно», разом з родиною, поїхав на Урал розбудовувати важку індустрію. Облаштувавшись у Нижньому Тагілі, знайшов земляків в артілі «Заря», де і замовив добротну скриню для зберігання постільної білизну та одягу.

Згодом Микита Єфремович з дружиною Парасковією Сергіївною переїхали до сина Івана, 1927 р.н., доглядача радіомаяка, в порт Ваніно (Хабаровський край). Частину родинного скарбу було перевезено в скрині, на якій потім спали онуки Микити Єфремовича – Сергій та Микита. Щоб діти не падали зі скрині, підставляли стільці.

У 1960 році Горошанські переїхали до м. Мелітополь, придбавши будинок у провулку Фрунзе. При переїзді скриня знову стала в нагоді. Більше 50 років скриню зберігав син Іван Микитович в квартирі по проспекту ім. Богдана Хмельницького.

Родинна скриня Горошанських відразу була виставлена в музейній експозиції, доповнивши колекцію дорожніх та побутових скринь"



Имя:
Ваш комментарий:

Схожі новини: