Гербіциди. Класифікація препаратів захисту рослин

Переглядів: 3031

16 серпня 2017 10:07

Гербіциди. Класифікація препаратів захисту рослин фото

Сьогодні неможливо уявити сільськогосподарське виробництво без застосування потужних хімічних засобів захисту посівів від бур’янів. Їх використання рентабельне з економічної точки зору, також в порівнянні з механічним обробітком спеціальні препарати більш ефективні та довготривалі. Купити гербіциди на http://hectare.com.ua/internet-magazin/gerbitsidi сьогодні можна різних видів і типів, сучасні засоби захисту відрізняються по ряду параметрів.

Основні відмінності

Гербіцидами називають особливу групу пестицидів, які використовуються для захисту посівів культурних рослин від бур’янів.

Вони мають ряд відмінностей за декількома ознаками:

  • принцип внесення;
  • механізм впливу;
  • хімічна формула;
  • клас токсичності;
  • спектр дії.

Застосовують препарати різними способами залежно від їх типу. За принципом внесення вони класифікуються на допосівні і припосівні (їх вносять в землю на стадії обробітку) та засоби, якими обробляють культури в період вегетації (обприскують поля за допомогою спеціальної техніки).

По механізму дії хімпрепарати бувають системними і контактними. Перші характеризуються високими проникаючими здібностями. Вони швидко всмоктуються наземними частинами бур’янів, розповсюджуються по судинам разом з соком, доходять до кореневої системи, тим самим знищуючи всю рослину. Контактні уражують лише при безпосередньому дотику. Вони провокують загибель вегетативної маси культури-паразита.

Хімічна формула гербіцидів дуже складна. Всі пестициди відносяться до складних багатокомпонентних сполук, тому досить складно розібрати препарати за цією ознакою. Загалом прийнято класифікувати всі засоби хімічного захисту за головним складовим елементом чи його похідними.

Відмінності за показниками токсичності

Гігієнічна класифікація — теж один із важливих показників. Справа в тому, що пестициди впливають не лише на рослини, але і на живих істот: людей, корисних комах, диких і свійських тварин. Тому обов’язково слід враховувати показники токсичності, якщо поряд з полями розташовані пасіки, фермерські угіддя.

Всього виділяють 4 гігієнічних класи препаратів: надзвичайно-, високо-, помірно- і малонебезпечні. Показник ЛД (летальної дії) — від 15 до >5 000 мг/кг живої маси організму.

Також гербіциди класифікуються за ще кількома параметрами: стійкістю до розпаду, ступенем леткості, коагуляцією. Ці показники індивідуальні для кожного конкретного препарату, традиційно їх вказують в основних характеристиках продукції на упаковці.

Відмінності по спектру дії

За характером впливу гербіциди діляться на дві групи: суцільні і вибіркові. Перші знищують будь-яку рослинність, навіть с/х культури. Їх використовують для абсолютного знищення і зачистки ланів. В невеликій концентрації застосовують в якості десикантів, щоб прискорити дозрівання (висушування) рослин перед жнивами. В такий спосіб доводяться до кондиції соняшник, бобові, гречка, технічні культури, іноді злакові.

Засоби хімічного захисту вибіркової або селективної дії знищують лише один вид бур’янів, захищаючи посіви від тої чи іншої рослини-шкідника. Найчастіше їх використовують для «прополки» с/х культур.

Принцип дії на шкідливі рослини у гербіцидів суттєво відрізняється. При попаданні на бур'яни препарати по-різному впливають на їх органи:

  1. Руйнують міжклітинні мембрани. Такі засоби характеризуються миттєвим ефектом на протязі кількох годин.
  2. Пригнічують створення незамінних амінокислот. Гальмують процеси утворення білка, за рахунок чого блокуються процеси росту. Потребують декількох днів для наглядного ефекту.
  3. Заміщають гормони. Такі пестициди виснажують сміттєві культури, особливо дводольні.
  4. Пригнічують пігменти і жири в клітинах, внаслідок чого практично відразу сповільнюється ріст бур’янів. Назва таких препаратів — інгібітори. Дія проявляється протягом тривалого періоду (до двох тижнів).
  5. Пригнічують механізм ділення. Сполуки сприяють уповільненню росту коренів і пагонів, порушують харчування, через що шкідник гине.

Загалом новітні технології не стоять на місці, і асортимент засобів захисту рослин на ринку постійно зростає. Це явище викликане не тільки умовами жорсткої конкуренції, але і тим, що в сміттєвих рослинах згодом виробляється стійкість до знайомих сполук, які застосовуються кілька років підряд. Тому постійно з’являються модернізовані аналоги і принципово інші гербіциди, більш ефективні. Перед покупкою препаратів слід ретельно ознайомитися з їх характеристиками або проконсультуватися зі спеціалістами та представниками виробників.

*




Схожі новини: