Скляні банки: основні переваги екологічної тари

Просмотров: 670

Скло для пакування все ще добре тримається на ринку, попри потік всюдисущого пластику. Переваги скла відомі з давніх-давен і цінуються донині точно так само. Цей матеріал еволюціонував з розвитком людства і тепер значно відрізняється від своїх попередників. Сьогодні багато підприємств з виготовлення продуктів харчування купує скляні банки оптом для своїх потреб. Чому скло такий універсальний пакувальний матеріал?

Універсальність скла

Сучасне скло є результатом багаторічних досліджень і змін, широко внесених у рецепт. Скло стало набагато міцнішим, ніж раніше, воно може бути прозорим або кольоровим. В результаті вдалося отримати дуже універсальний пакувальний матеріал, який використовується в десятках галузей промисловості:

Скляні пляшки та банки ідеально підходять для зберігання соусів та джемів у харчовій промисловості, а також кремів та тоніків у косметичній промисловості. Також важко уявити вино чи пиво в іншому упаковуванні, крім скла. Скляна тара буває у величезній кількості форм — банки можуть мати складні форми та різну місткість, а також способи закриття. Найчастіше вони закриваються заглушками, кришками або пробками.

Екологічна перевага

Багато людей, які обирають скляну тару, підкреслюють її екологічний аспект. Що це означає? А саме, скло можна переробляти ... нескінченно довго. Це ідеальний приклад матеріалу, який можна охарактеризувати повністю переробляємий — таким чином використаний продукт можна перетворити на щось нове та використати повторно. Скло також екологічно чисте, оскільки воно виготовлене з розплавленого кварцу, тому навіть якщо теоретично воно не розкладається, воно з часом розпадеться на пісочкоподібні частинки, тож вони якось повернуться «до природи». Однак, скло варто переробляти, оскільки ресурси піску постійно скорочуються, тому використання того скла, що вже получено, набагато розумніше.

Скло корисне для здоров'я

Основною перевагою скла як пакувального матеріалу є його хімічна інертність. Це означає, що воно не реагує з речовиною, з якою зараз контактує. В результаті це не змінює колір або смак страв чи косметичних засобів, укладених у скляну тару. Цього не можна сказати про пластик, який має тенденцію приймати кольори їжі та може зіпсувати смак їжі чи напою. Скло також не містить шкідливих для здоров'я сполук, як у випадку з пластиком. Обираючи скло, можна бути впевненим, що у пляшці чи баночці, звісно, немає бісфенолу А, тобто шкідливого BPA. Тому скло вважається «чистим» матеріалом, безпечним для використання. З цієї причини більшість дитячого харчування упаковується в скляні банки.

“Плями” на склі

Незважаючи на величезні переваги, скло, а отже, і упаковка, яка з нього виготовлена, мають свої недоліки, про які краще знати, перш ніж приймати остаточне рішення. Скляні банки та пляшки не дуже термостійкі і можуть розбитися при наповненні гарячим продуктом. Крім того, особливу увагу слід приділити упаковці та транспортуванню скла, оскільки це крихкі вироби, схильні до механічних пошкоджень. У порівнянні з пластмасою, скляна тара також відносно важка, тому варто пам’ятати про це при плануванні логістичних та технологічних питань.