Вчені розповіли, наскільки небезпечним для людства може виявитися сонячний максимум

Просмотров: 233

Приблизно кожні 11 років магнітне поле Сонця заплутується, як клубок із туго намотаних гумових стрічок, доки врешті-решт не розривається та повністю перевертається, перетворюючи північний полюс на південний і навпаки. Напередодні цього гігантського перевороту Сонце посилює свою активність: викидає вогняні згустки плазми, розростаючись темними плямами розміром з планету та випускаючи потоки потужного випромінювання.

Цей період підвищеної активності, відомий як сонячний максимум, також є потенційно небезпечним періодом для Землі, яка піддається бомбардуванню сонячними бурями, які можуть порушити зв’язок, пошкодити енергетичну інфраструктуру, завдати шкоди живим істотам і відправити супутники на планету.

І деякі вчені вважають, що наступний сонячний максимум може настати раніше — і бути набагато потужнішим — ніж ми думали.

Спочатку вчені передбачали, що поточний сонячний цикл досягне піку в 2025 році. Але велика кількість сонячних плям, сонячних бур і рідкісних сонячних явищ свідчить про те, що сонячний максимум може настати не раніше кінця цього року — і кілька експертів вважають, що людство погано підготовлене.