Під час розкопок знайдено старовинну ігрову фігурку справжніх вікінгів

Просмотров: 244

Серце стародавнього вікінгського міста Тронхейм у Норвегії нещодавно відкрило нам маленьку, але дуже важливу таємницю. У надрах цього міста, заснованого в 997 році могутнім королем Олавом Трюггвасоном, археологи виявили щось дивовижне - гральну фігурку, оповиту покривом загадки завдяки її унікальним рунічним написам.

У забутих століттями тунелях історії археологічні розкопки проходили з посиленим ступенем акуратності, готуючись до ремонтних робіт на місці прокладеної каналізаційної труби. Серед виявлених предметів – залишків побуту та втраченої культури – виділявся один, що володіє чарівним зовнішнім виглядом, ігровий предмет.

Подорожуючи все глибше в історію, верхні верстви міста відкрили археологам захоплюючу картину: дошки, що частково збереглися, і сліди гігантських ям, які були вириті в XI-XII століттях і досягали приголомшливої глибини в 3,8 метра. Саме в одній з цих ям була виявлена гральна фігурка, ретельно вирізана з мильного каменю – варіанта талькової породи, що має високу чистоту.

Такий камінь вікінги часто використовували для створення предметів побуту. Сучасні люди звикли до розваг онлайн у PM Casino, однак цікаво, що навіть стародавні вікінги мали велику кількість настільних ігор та приладів для азартних розваг.  

Рунолог розшифрував знаки на фігурці

Щоб розгадати великий ребус, представлений цим маленьким шедевром, була покликана рунолог Карен Лангшольт Хольмквіст. Після ретельного дослідження вона підтвердила, що нерівні геометричні візерунки, що огортають фігурку, дійсно є рунами, що згладжують контури та гармонійно вписуються у форму ігрового предмета.

Таке відкриття не могло залишити байдужими вчених, і вони почали інтерпретувати ці давні символи. Написи було переведено як "siggifr". Звідси передбачається, що "Sig" могло бути скороченням від популярного норвезького імені, такого як Sigurd. Завершальна буква "r" у цьому контексті, як правило, вказує на чоловічу стать. Слово "sifr" визначається як давньоскандинавський термін, що означає синонім, що використовується в поезії замість стандартного визначення.

Розваги вікінгів

Археолог Даг-Ойвінд Енгтрьо Солем, який працює в Норвезькому інституті досліджень культурної спадщини, ніяк не міг приховати свого захоплення перед цією знахідкою. Він наголошує, що відомий лише один інший екземпляр гральної кістки, прикрашеної рунами, який був знайдений у Бріггені, Берген. Серед інших предметів, що підтверджують існування стародавніх ігор, знайдених археологами, можна відзначити такі:

  • Гральні дошки;
  • Фігурки на кшталт шахових;
  • Картки;
  • Кульки.

Таким чином можна стверджувати, що вікінги були прихильні до розваг та мали велику розмаїтість ігор. А знайдені гральні кістки з рунами є справжнім артефактом та дійсно унікальною знахідкою. Також можна стверджувати, що багато стародавніх ігор мали тісний зв’язок з магією, саме тому на ігрових предметах могли бути зображені руни та інші магічні символи. До речі, карти таро також використовували спочатку для гри, а вже потім почали бути атрибутом ворожок.