Не дочекався Перемоги: окупанти зруйнували у Гуляйполі пам'ятник Нестору Махну

Просмотров: 226
23 травня 2024 23:10

Згадуємо історію скульптури Нестора Махна у Гуляйполі, яку пошкодив ворожий обстріл

Російські військові мало не щодня обстрілюють прифронтове Гуляйполе у Запорізькій області, яке не змогли захопити. Внаслідок чергового обстрілу пошкоджена відома скульптура Нестора Махна роботи запорізького митця Владлена Дубініна, що у центрі Гуляйполя. Про це повідомляє видання zprz.city.

"Моє Незламне Гуляйполе. Наш Махно не дочекався Перемоги. Ті нелюди зіпсували його", - написала на своїй сторінці у фейсбуці волонтерка Оксана Гаврилко з Гуляйполя та опублікувала фото напівзруйнованого пам'ятника.

Місцеві жителі, як пише "Гуляйполе.City", повідомляють про значні пошкодження скульптури, включаючи розбиту голову фігури. Цей пам’ятник є важливою частиною історичної спадщини міста, що символізує боротьбу українського народу за свободу.

Нагадаємо, що скульптуру Нестора Махна з бетону встановили у центрі Гуляйполя, біля культурно-спортивного комплексу “Сучасник”, у 2009 році (фото Олександра Прилепи/УНІАН). Пам'ятник відкривали в рамках музично-літературного андеграундового фестивалю фестивалю "День незалежності з Махном".

Після початку повномасштабної війни фігуру частково обклали мішками з піском в цілях збереження. Так скульптура виглядала у лютому цього року (фото зі сторінки Загону Швидкого Реагування ТЧХУ у Запорізькій області у фейсбуці).

Ще одна скульптура знаменитого анархіста, подібна, але гіпсова, роботи Владлена Дубініна була встановлена у Гуляйполі у Меморіальному музеї-садибі родини Махно у 2008 році.

Будинок належав старшому брату Нестора Махна Карпу. Ми писали, що ворог обстріляв цю садибу у жовтні минулого року. Тоді на сторінці "Гуляйпільські старожитності" опублікували це фото.

Як у Гуляйполі з'явилися дві скульптури Нестора Махна Владлена Дубініна

Автора цих скульптур вже немає в живих. А напередодні відкриття скульптури у Гуляйполі у 2009 році Владлен Дубінін розповідав мені про творчість й, зокрема, про своїх "Несторів":

"Робив бюст Махна для Запорізького обласного краєзнавчого музею. А другий відлив подарував Гуляйполю. Через деякий час мені зателефонували з гуляйпільського Товариства пам'яті Нестора Махна та запропонували зробити пам'ятник.

Я виконав ескіз – фігура Нестора Махна, що стоїть на постаменті з врізаною в постамент тачанкою (він переданий до Гуляйпільського краєзнавчого музею). Але в результаті втілили скромніший варіант — Нестора Івановича, що сидить.

2008 року в Гуляйполі встановили гіпсовий пам'ятник Махно, на подвір'ї, біля хати будинку брата Нестора Івановича. А за рік перевів цей пам'ятник у бетон”.

Владлен Дубінін також розповів тоді, що ліпив Махна за фотографіями:  "Причому ліпив молодого Нестора Махна, коли він був без вусів, бо з вусами виходить Чапаєв".

Нагадаємо, у Запоріжжі є мурал, присвячений Нестору Махну. Його можна побачити на ЦКП "Орбіта".




Похожие новости: