Суд звільнив перших двох ув’язнених для участі у війні

Просмотров: 219
23 травня 2024 16:40

Хмельницький міськрайонний суд звільнив від відбування покарання перших двох ув’язнених, які висловили бажання мобілізуватися; ще 50 подібних справ суд розглядатиме 22 травня.

Перші рішення суд виніс 21 травня. Подання від ДУ "Хмельницький слідчий ізолятор" про умовно-дострокове звільнення засуджених від відбування покарання для проходження військової служби розглядали у режимі відео конференції.

Бажання проходити військову службу за контрактом виявили двоє чоловіків (2000-го та 1981 років народження), які є мешканцями сіл Хмельницького та Красилівського районів Хмельницької області і які у жовтні та листопаді 2022 року були засуджені за крадіжки до 4 років і 9 місяців та до 5 років і 5 місяців в’язниці.

У тексті ухвал йдеться, що кожен із чоловіків придатний до військової служби за станом здоров’я, пройшов професійно-психологічний відбір, має достатній рівень фізичної підготовки для виконання покладених на них тепер обов’язків.

Після винесення рішень судом ДУ "Хмельницький слідчий ізолятор" має невідкладно, але не пізніше 24 годин після набрання ухвалами законної сили, умовно-достроково звільнити чоловіків від відбування покарання для проходження військової служби за контрактом. А підрозділи Нацгвардії мають їх доставити до Хмельницького ТЦК для укладення контракту та проходження військової служби.

Суд також постановив, що над чоловіками буде встановлений адміністративний нагляд терміном на 1 рік, але не довше ніж до їх звільнення з військової служби. Такий нагляд будуть здійснювати командири військової частини, у яких ті проходитимуть військову службу за контрактом.

Умовно-достроково звільненим заборонено перебувати поза межами місця дислокації військової частини та виїжджати в особистих справах без дозволу командира.

Суд наголошує, що кожна з ухвал підлягає негайному виконанню, але при цьому них може бути подана скарга до Хмельницького апеляційного суду протягом 7 днів з дня оголошення ухвали.

Також повідомляється, що 22 травня Хмельницький міськрайонний суд проводить розгляд ще 50 подань про умовно-дострокове звільнення засуджених, які виявили бажання мобілізуватися.

Передісторія:

Верховна Рада 8 травня ухвалила закон, який передбачає добровільну мобілізацію окремих категорій ув‘язнених. До лав Сил оборони не можуть бути мобілізовані особи, які вчинили умисні вбивства, ґвалтівники, педофіли, засуджені за незаконне виробництво, придбання, розповсюдження або зберігання наркотиків, ті, хто вчинив злочини проти основ національної безпеки України, а також експосадовці.

Для всіх інших, хто потенційно може бути мобілізований, діє однакова умова – до завершення терміну їх покарання має залишитися не більше трьох років.

Міністр юстиції Денис Малюська висловив переконання, що із закладів пенітенціарної системи можна було б мобілізувати від 10 до 20 тисяч засуджених, не в останню чергу тому, що в Україні переповнені установи виконання покарань.

21 травня повідомлялось, що заяви на умовно-дострокове звільнення від відбування покарання для участі в обороні України вже подали понад 3 тисячі засуджених.

Джерело: Українська правда




Похожие новости: