Каток БЕБа проти українського бізнесу

Просмотров: 147
21 травня 2024 10:15

Для чого у 2021 році було створене Бюро економічної безпеки? Цей орган мав позбавити бізнес від зайвої уваги правоохоронців, які по черзі приходили з "масками шоу" на працюючі підприємства.

Однак, за цей час все частіше сам БЕБ стає причиною тиску на бізнес, а реформа Бюро стала не тільки необхідністю, а й питанням геополітики, адже від якості реформи БЕБ залежить західна допомога.

Наразі парламент розглядає вже другий варіант реформи БЕБ, з акцентом на кадрові зміни. Однак я не вірю, що перестановка кадрів кардинально змінять стан справ у Бюро. З моменту створення у БЕБ вже встигли "проявити себе" 4 керівники, при чому троє з них змінились впродовж останнього року. Водночас, постійні кадрові зміни в БЕБ ніяк не змінили підходів у роботі Бюро – з регулярною частотою у ЗМІ виникають скандали за участі БЕБ через "наїзди" на бізнес.

Останнім часом активність БЕБ дещо стримував мораторій на перевірки бізнесу, який діяв впродовж 3 місяців, на виконання указу Президента. Однак по його завершенні, схоже, у БЕБ знову "здали нерви" та знову активізувалась робота детективів БЕБ по "білому" бізнесу.

Абсурдні наїзди

У квітні 2023 року підприємець Борис Шестопалов, засновник компанії "Хлібодар", дізнався про арешт коштів на рахунках чотирьох компаній: "Запоріжмлин", "ДП Агросервіс 2000", "Бердянський хлібокомбінат" та "Запорізький хлібозавод N3". Причина – розслідування БЕБ. Зазначені компанії у 2021 році придбали зерно та експортували його за кордон. Детективи БЕБ стверджували, що операції з придбання зерна начебто були фіктивними через проблеми із законністю у одного з контрагентів у ланцюгу постачань зерна.

В подальшому арешти рахунків трьох підприємств було скасовано. Компанії довели в судах факт справжності експорту зерна та відсутності порушень. А БЕБ досі щось розслідує та тримає бізнес на гачку.

Не менш гучно звучала справа кінотеатрів Multiplex, в діяльності яких БЕБ теж шукав "ухилення від сплати податків". Додаткова абсурдність ситуації полягала в тому, що БЕБ звинуватив компанію у тому, що вона скористалась...законною відстрочкою для бізнесу по сплаті ЄСВ.

Нагадаю, що у березні 2022 року Верховна Рада ухвалила закон, яким тимчасово скасувала пеню та штрафи за несвоєчасну сплату ПДВ бізнесом. Це робилося для підтримки компаній, які об'єктивно втратили можливість нормально працювати на початку війни. Пригадую, нам всім було не до кіношок, чи не так?

У 2022 році у Multiplex виникла заборгованість по ЄСВ, яку, тим не менше, компанія повністю погасила станом на березень 2023 року. І вже після цього у БЕБ додумалися порушити кримінальне провадження за "несплату податків" мережею закладів.

Зараз же у БЕБ пішли далі, і, схоже, для тиску на бізнес знайшли "партнерів" з інших "антикорупційних" державних органів.

Нова справа Гуліверу

Цього разу БЕБ у зв'язці з АРМА пробують зарейдерити один з найбільших об'єктів в центрі Києва. Про спроби рейдерства через АРМА я не чула більше 2 років – після того, як були прийняті законодавчі зміни. Втім, днями до Парламентської спецкомісії надійшла скарга на саме таку спробу – пробують віджати бізнес-центр "Гулівер".

БЕБ активно домагається арешту всього бізнес-центру та передачі його в АРМА. Якщо стисло про суть, то претензії правоохоронців побудовані на аналітичних висновках ДПС та БЕБ. Які вважають, що деякі контрагенти контрагентів компанії є ризикованими. Знайомо?!

Далі – абсурдніше. За сумнівними розрахунками БЕБ вмєняє компанії недоплату податків у 146 млн грн. В цей же час ДПС видає компанії довідку про відсутність будь-яких заборгованностей по сплаті податків. Тим не менше, на підставі взятих з повітря недоплачених 146 мільйонів грн БЕБ хоче відібрати у власника і віддати в АРМА бізнес-центру вартістю в 6 МІЛЬЯРДІВ грн. "Ловкость рук и никакого мошенничества", як то кажуть.

На жаль, БЕБ і АРМА самі такою діялістю завдають збитків держави, адже працюючий бізнес під час війни – це вже велике досягнення. Це чудово розуміють в Ощадбанку, якому треба повертати великий кредит, вкладений в Гулівер – і тому державний банк виступає категорично проти передачі об'єкту в АРМА.

Але чомусь наші правоохоронні органи думають, що керувати складним бізнесом без проблем зможе АРМА, яка вже неодноразово звинувачувалася в корупції і безвідповідальності. Чого лише варта історія, як з АРМИ зникли 400 тисяч доларів за фейковим рішенням суду. Правда ж полягає в тому, що найбільш імовірно напад на Гулівер є звичайною спробую зарейдерити чужий працюючий бізнес і отримувати доход з того, що створювалось чужими руками. А значить державне рейдерство через АРМА може повернутись.

Новий кейс доводить, що зупинити "каток" БЕБа проти українського бізнесу без радикальних рішень не можливо. В той час як Президент ухвалює Укази з метою захисту бізнесу, БЕБ підставляє його кожною новою спробою віджати працюючий бізнес.

ГАЛИНА ЯНЧЕНКО

народна депутатка, "Слуга народу"

Джерело: Українська правда




Похожие новости: