Мобілізація в Україні: що буде з чоловіками, які ухиляються від проходження ВЛК

Просмотров: 179
3 травня 2024 12:15

Якщо громадянин не відвідує військкомат та не проходить ВЛК, його дані будуть передавати Нацполіції.

Військовозобов'язані громадяни в Україні отримують повістки для оновлення військово-облікових даних. У разі, якщо людина не прибуває до військкомату чи не проходить ВЛК, його дані передають до Національної поліції.

Про це в межах єдиного телемарафону повідомив начальник служби зв’язків з громадськістю Полтавського обласного ТЦК та СП Роман Істомін.

"Якщо військовозобов'язаний громадянин отримує повістку з метою прибуття до ТЦК та СП та оновлення військово-облікових даних і не прибуває до ТЦК або після прибуття до ТЦК відмовляється проходити військово-лікарську комісію — його дані передаються до Національної поліції в зв'язку з тим, що він вчинив адміністративне правопорушення. І вже поліція доправляє  його до ТЦК та СП з метою складання протоколу про адмінправопорушення", — наголосив Роман Істомін.

Після набуття чинності нового закону про мобілізацію 18 травня 2024 року всі військовозобов'язані громадяни України протягом 60 днів повинні уточнити свої особисті дані в ТЦК.

Про це в інтерв'ю заявив представник Генерального штабу ЗСУ, полковник Юрій Глущенко.

"Законом передбачено, що громадяни віком від 18 до 60 років чоловічої статі, наголошую на цьому, зобов’язані оновити свої дані. Це тісно пов’язано з тим, що у нас у країні зараз введено правовий режим воєнного стану, оголошена мобілізація і держава повинна знати кількість людей, які перебувають у неї на військовому обліку. Попри те, що він придатний або обмежено придатний, непридатний до військової служби", - наголосив Глущенко.

За його словами, статус "обмежено придатний" до військової служби був виключений з нового закону. Тепер громадяни матимуть статус або придатний до військової служби, або непридатний до військової служби.

"Таким чином ця інформація буде внесена до єдиного державного реєстру призовників, військовозобов'язаних і резервістів. Це буде оновлена інформація, вона буде використана ТЦК для виконання заходів мобілізації", - пояснив представник Генштабу. 

Нагадаємо, закон України про мобілізацію №10449 набуде чинності вже 18 травня 2024 року. Після цього всі громадяни України, які перебувають на військовому обліку, протягом 60 днів повинні уточнити свої особисті дані в ТЦК, ЦНАП або через електронний кабінет.

Джерело: ТСН




Похожие новости: