Звільненого голову польського нафтогіганта Orlen підозрюють у зв'язках із Хезболлою

Просмотров: 149
29 квітня 2024 19:30

Прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск ініціював зустріч із генпрокурором та керівниками спецслужб у справі про можливі зв'язки з терористичною організацією "Хезболла" звільненого у лютому президента найбільшої нафтогазової компанії країни Orlen Даніеля Обайтека.

"Сьогодні я попросив генпрокурора та координатора служб відвідати нас з ключового для держбезпеки питання: мільярдні втрати та можливі зв'язки з Хезболлою колишнього голови Orlen. Поляки повинні знати правду", – написав Туск у соцмережах.

Скандал навколо Обайтека вибухнув ще в середині квітня, після того, як Orlen заявив про втрату $400 млн дочірньої торгової компанії Orlen Trader Switzerland (OTS). На цю суму OTS зробила передоплату за постачання нафти з Венесуели, але нафта до Польщі так і не потрапила.

Напередодні польське видання Onet опублікувало інформацію про можливі зв'язки голови OTS, громадянина Лівану Самера А., з Хезболлою та його можливу участь у незаконній торгівлі іранською нафтою.

У матеріалі йдеться, що експрезидента Orlen неодноразово попереджали служби внутрішньої безпеки компанії про сумнівну діяльність Самера А. Проте Обайтек проігнорував інформацію та призначив його головою компанії.

"Існує потенційний ризик того, що проєкт OTS економічно не виправданий з погляду бізнесу, а мотивований іншими передумовами, які можуть вказувати на матеріалізацію ризику зловживань", – цитує Onet витяг із внутрішнього звіту служби безпеки Orlen.

Orlen заснував OTS у серпні 2022 року з реєстрацією у швейцарській податковій гавані Цуг для торгівлі нафтопродуктами від світових постачальників.

  • 11 квітня стало відомо, що OTS заплатила 1,6 млрд злотих (близько $400 млн) неперевіреним контрагентам, які виявилися шахраями. У звітності Orlen це завуальовано назвали "одноразовим списанням" від нафтової угоди, яку підписала швейцарська "дочка". Прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск говорив, що у нього "волосся стало дибки", коли він дізнався про цю аферу.
  • 11 квітня член наглядової ради Укрнафти очолив польський нафтогігант Orlen.



Похожие новости: