Розстріл військовополонених: черговий воєнний злочин російських окупантів

Просмотров: 199
7 квітня 2024 22:45

Окупанти розстріляли беззбройних українських військовополонених в Кринках на Херсонщині – розпочато розслідування

Про це повідомляє Офіс генерального прокурора.

"7 квітня 2024 року в одному з Telegram-каналів опубліковано відеозапис, на якому зафіксовано, як російські військові розстрілюють трьох  полонених українських військовослужбовців.

На відео видно, як представник зс рф здійснює у беззбройних нерухомих військових кілька пострілів, ймовірно з автомату.

В описі під записом зазначено, що подія відбулась поблизу Кринок Олешківської громади Херсонської області.

Вкотре представники країни-агресора показово ігнорують положення Женевської конвенції щодо поводження з військовополоненими, що свідчить про підтримку таких дій найвищим командуванням російських збройних сил.

За процесуального керівництва Херсонської обласної прокуратури розпочато досудове розслідування за фактом порушення законів та звичаїв війни, поєднаного з умисним вбивством (ч. 2 ст. 438 КК України).

Досудове розслідування – ГУНП в Херсонській області",  говориться у повідомленні.

Черговий військовий злочин нелюдів прокоментував Уповноважений ВР з прав людини Дмитро Лубінець.

«Соцмережі сколихнуло ще одне відео цинічної розправи над полоненими українськими військовослужбовцями.

Коли саме і де був скоєний злочин, наразі невідомо. За попередньою інформацією, сталося це біля села Кринки на Херсонщині. На відео видно, що троє беззбройних українських воїнів лежать у рівчаку, а російські окупанти умисно їх розстрілюють.

Убивство військовополонених є зухвалим порушенням Женевської конвенції про поводження військовополоненими та тяжким міжнародним злочином. Такі випадки, на жаль, непоодинокі та є системною практикою підступного ворога.

Щодо чергового порушення РФ норм міжнародного гуманітарного права негайно звернувся з офіційними листами до ООН та МКЧХ, аби організації задокументували цей факт. Це має стати доказової базою для трибуналу над злочинцями.

Світова спільнота має дати Росії чіткий сигнал — сліди воєнних злочинів не вдасться приховати. Воєнні злочини не мають строку давнини. І на лаві підсудних опиняться ті, хто їх скоїв, і ті, хто віддавав злочинні накази», - написав Лубінець.

Наразі офіційно відомо про розстріл окупантами 32 українських військових.




Похожие новости: