Ігор Сирота: Розбір завалів на Дніпровській ГЕС триватиме близько тижня

Просмотров: 191
27 березня 2024 22:00

Після того як на Дніпрогесі закінчать розбір завалів можна буде оцінити наслідки масованого ракетного обстрілу.

На цьому акцентував увагу гендиректор Укргідроенерго Ігор Сирота в етері інформаційного марафону на телеканалі Еспресо.

За його словами,  постраждало електричне обладнання та гідроагрегати - їх відновлення буде тривалим.

"Зокрема, на виготовлення електричного обладнання під індивідуальне замовлення, а це здебільшого європейське і світове виробництво, необхідно 9-12 місяців. На відновлення гідроагрегатів в цілому - від 18 до 24 місяців. Також необхідний час на відбудову самої машинної зали.

 Неналежна реакція світової спільноти на катастрофу з Каховською ГЕС призвела до терористичної атаки на Дніпровську гідроелектростанцію. Укргідроенерго вкотре закликає міжнародну спільноту до прийняття швидких і рішучих дій, спрямованих на недопущення нових техногенних катастроф, - зазначив Ігор Сирота.

Нагадаємо, 22 березня ворог здійснив масований обстріл Дніпровської ГЕС - зафіксовано 8 прильотів. Значні пошкодження отримали ГЕС-1 і ГЕС-2, ракети поцілили і по комплексу греблі.

Офіційно

Орієнтовні збитки довкіллю внаслідок удару рф по Дніпровській ГЕС вже становлять понад 140 млн гривень. Про це міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Руслан Стрілець повідомив в ефірі Національного телемарафону “Єдині новини”.

Він нагадав, що внаслідок масованої ракетної атаки рф 22 березня відбулося пошкодження Дніпровської ГЕС. У результаті екоінспекторами ДЕІ було зафіксовано засмічення ґрунтів та пляму нафтопродуктів орієнтовною масою 0,5 тонни. 

За словами Руслана Стрільця, наразі ситуація стабілізувалася. У жодній точці відбору станом на сьогодні не фіксується перевищення вмісту нафтопродуктів. Фахівці Держекоінспекції та Держводагентства продовжують здійснювати щоденний моніторинг стану водних ресурсів у річці Дніпро нижче греблі Дніпровської ГЕС.

Також під час ефіру Руслан Стрілець розповів про поводження з відходами руйнації, які утворюються внаслідок постійних обстрілів рф території України. Він повідомив, що по всій Україні вже утворилося понад 600 тисяч тонн відходів руйнувань.

 




Похожие новости: