Скільки Україні потрібно снарядів на день, місяць та рік? Відповідає експерт

Просмотров: 227
25 лютого 2024 08:30

На думку Олександра Коваленка, через декілька років Україна бодай на третину зможе забезпечувати себе боєприпасами власного виробництва

На рік Україні потрібно 3,5-4 млн боєприпасів усіх калібрів для паритету та в деяких випадках домінування над російськими загарбниками, заявив військовий оглядач Олександр Коваленко у коментарі LIGA.net.  

"Для того, щоб повернутися на якийсь більш-менш такий рівень протидії російським можливостям, нам потрібно повернутися до показника близько 7000 пострілів на добу. Тобто це 210 000 пострілів на місяць, у нас повинно бути в запасі. Якщо ми хочемо вийти на паритет та навіть в деяких випадках домінування, ми повинні вийти на показник 10 000 пострілів на добу і більше", – заявив він.

Тобто, сказав Коваленко, Україна для рівня паритету з РФ повинна отримувати від партнерів щомісяця 300 000 боєприпасів.

Аналітик зазначив, що Силам оборони потрібно 3,5-4 млн боєприпасів на рік – для паритету та в деяких випадках домінування над окупантами: йдеться про боєприпаси як 155-го, так і 152-го, 122-го та 105-го калібру, а також танкові постріли, реактивні снаряди тощо. 

За словами експерта, Україна сама може виробляти боєприпаси калібру 152, 122 та 120, намагається виробляти 155-й калібр – проте цих обсягів на сьогодні "критично недостатньо", аби забезпечувати самих себе.

Саме тому, пояснює він, більша частина тих снарядів, які Україна зараз використовує, – від партнерів.

На думку Коваленка, власне українське виробництво ще декілька років не зможе навіть на 50% задовольняти потреби країни.

"Бодай хоча б на третину через декілька років ми зможемо забезпечувати себе [снарядами] власного виробництва", – заявив аналітик.

Експерт зауважив, що росіяни мають можливість виготовляти боєприпаси та нарощувати виробництво у порівнянні з 2022-м та навіть з 2023 роком.

Сьогодні міністр оборони Дмитро Кулеба повідомив, що Європейський Союз планує надати Україні майже 170 000 артилерійських боєприпасів до кінця березня.




Похожие новости: