Григорій Самардак: Для успішної реалізації реформи децентралізації потрібен діалог центральної влади з територіями

Просмотров: 706
20 листопада 2017 08:31
Голова Запорізької обласної ради Григорій Самардак взяв участь у робочій зустрічі з урядовцями, яка відбулася в Києві під головуванням Віце-прем’єр-міністра – Міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадія Зубка за ініціативи Правління Асоціації районних та обласних рад. На порядку денному стояли такі питання, як фінансування вищих навчальних закладів I-II рівня акредитації з місцевих бюджетів у наступному році, реформування системи освіти та медичної галузі в регіонах, а також удосконалення порядку використання коштів Державного фонду регіонального розвитку.

Коментуючи результати проведеної зустрічі, Григорій Самардак наголосив, що реформування будь-якої з галузей потребує діалогу центральної влади з громадами, а тому потрібно активно відстоювати інтереси територій в Уряді та Верховній Раді.

- Питання найактуальніше для нашої області, яке стояло на порядку денному, – утримання закладів освіти I-II рівня акредитації. З наступного року їх фінансування перекладається на плечі місцевих бюджетів, - прокоментував голова Запорізької обласної ради Григорій Самардак. – В нашій області 20 коледжів, а це понад 246 млн.грн. додаткових видатків з обласного бюджету. В результаті реформи децентралізації зростає навантаження на місцеві бюджети, тож і я, і представники інших областей акцентували на цьому увагу урядовців.

За словами очільника обласного парламенту, керівники обласних рад говорили також і про інші статті витрат, які фінансуватимуться з місцевих бюджетів.

- Не очікуючи на затвердження державного кошторису у Верховній Раді, Запорізька обласна рада вже веде роботу з підготовки обласного бюджету з урахуванням усіх викликів. Втім, сподіваюсь, що озвучені вимоги від представників територій знайдуть відображення в державному бюджеті на 2018 рік, - підкреслив Григорій Самардак.

Учасники робочої зустрічі також обговорили з урядовцями питання адміністративно-територіальної реформи, необхідність прискорити прийняття змін в законодавстві для ефективного використання повноважень об’єднаних територіальних громад.

Зазначимо, що крім Віце-прем’єр-міністра представники Асоціації спілкувалися з першим заступником Міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ В’ячеславом Негодою, заступником Міністра охорони здоров’я Павлом Ковтонюком та першим заступником Міністра освіти і науки України Володимиром Ковтунцем.

Источник: Запорізька областна рада



Похожие новости: