Словно и не было 90 лет: в январе 1927 г. одним из важнейших вопросов была украинизация

Просмотров: 1553
11 січня 2017 19:02
В Мелитополе украинизацией занимаются почти столетие
Мелитопольский краеведческий музей в рамках проекта "День в истории" продолжает публиковать интересные факты истории родного Мелитополя.

Так научный сотрудник музея Оксана Беца, со ссылкой на календарь "История Мелитополя в датах: 2017 год" опубликовала интересный документ.

Оказывается, 10 января 1927 года Президиум Мелитопольского окрисполкома принял к сведению отчет комиссии по украинизации советского аппарата и констатировал, что "стан українізації державних та кооперативних установ по м.Мелітополю" - незадовільний. Ситуація, що склалась, визначила прийняття Президіумом наступних рішень:

" 3) Усіх службовців державних, кооперативних та партійних установ, що їх під час перевірки віднесено до 3-ї категорії, і що цілком не знають укрмови, та вороже ставляться до справи українізаціїх, - негально звільнити з посади зовсім, тих же, що хоч і віднесено до 3-ї категорії, але все-ж мають де-які знання, звільнити умовно на 3 місяці...

4) Притягти до судової відповідальності Правління Т-ва "Взаємного Кредиту" за невиконання та нехтування постанов Центрального Уряду України, що до українізації, припоручивши Окркомісії матеріяли по сій справі надіслати до Окрпрокурора.

5) Запропонувати всім завідателям та керовникам установ пильно стежити за тим, аби службовці установи провадили розмови та давали відповіді так товаришам своєї установи, як і тим громадянам, що звертаються до установи, по тих чи інших справах укрмовою, боронючи, одначе, інтереси тих осіб нацменшостей, що цілком укрмови не розуміють.

6) Запропонувати Посередбюду та всім установам, осіб, що не володіють укрмовою, ні в якому разі не посилати та не приймати на ту чи иншу посаду. Порушників цього завідателів установ притягати до кримінальної відповідальності.

УВАГА: Цей пакт не поширюється на демобілізованих Начкомскладу та червоноармійців, яким, за постановою Центр. Комітету по українізації радапарату при РНК УССР 31/ІХ - 26 р. надається 6-ти місячний термін для вивчення укрмови, вважаючи такий зі дня одержання посади.

7) Запропонувати всім завідателям та керовникам установ, так державних, як і кооперативних, при скорочені апарату в першу чергу звільняти осіб, що їх віднесено до 3-ї категорії".



Похожие новости: